Dnevne novosti

Pavić: Mirovinski fondovi dugoročno apsolutno sigurni

25.08.2017 07:25 ZAGREB, 24. kolovoza 2017. (Hina) - Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak kako su dugoročno gledano mirovinski fondovi u Hrvatskoj apsolutno sigurni, te ustvrdio da ne vidi na koji način studenti mogu ugroziti tržište rada.

Novinari su Pavića pitali o stanju mirovinskih fondova, s obzirom na negativne rezultate u prvih šest mjeseci zbog Agrokora i Teve, na što im je odgovorio da su dugoročno gledano fondovi apsolutno sigurni. "Prosječan doprinos u B kategoriji u zadnjih je petnaest godina preko pet posto, tako da su ukupno gledano mirovinski fondovi uspješni", ustvrdio je Pavić. 

Situacija je u zadnjih šest mjeseci na tržištu bila promjenjiva, ali dugoročno gledano vjerujem da su fondovi apsolutno sigurni, dodao je.

Upitan o zahtjevima sindikata za ograničavanjem rada studenata, što je izazvalo dosta kritika u javnosti, ministar je poručio kako "ne vidi na koji način studenti mogu ugroziti tržište rada". "U trenutku kada imamo rekordno nisku nezaposlenost i veliki pritisak poslodavaca na uvoz radne snage ne vidim na koji način studenti mogu ugroziti tržište rada, pogotovo ako ga nisu ugrožavali kada smo imali preko 350.000 nezaposlenih", kaže Pavić.

Studentski rad je definiran kao ugovor o djelu, a Pravilnikom Ministarstva znanosti i obrazovanja definirane su pojedinosti, napomenuo je Pavić.