Dnevne novosti

Njemačka podigla optužnicu protiv švicarskog špijuna

17.08.2017 07:15 BERLIN, 16. kolovoza 2017. (Hina), Njemačko glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je u srijedu optužnicu protiv Švicarca zbog sumnje da je špijunirao njemačke financijske službe kako bi se otkrio izvor podataka preko kojih je Njemačka otkrivala švicarske račune njemačkih utajivača poreza.
„Njemačko glavno državno odvjetništvo podiže optužnicu protiv švicarskog državljanina Daniela M. zbog osnovane sumnje da se bavio špijunskim aktivnostima“, stoji u priopćenju glavnog državnog odvjetništva. Nadalje se navodi da je optuženi u razdoblju od lipnja 2011. do veljače 2015. po nalogu „švicarske obavještajne službe“ špijunirao financijske službe savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije kako bi otkrio na koji način ove službe dolaze do podataka o računima njemačkih državljana u švicarskim bankama.

Daniel M. je švicarskim vlastima pomogao da dođu do imena trojice službenika njemačkog poreznog ureda koji su kupovali CD-ove s tajnim podacima. Zbog toga je Švicarska protiv njih podigla nalog za uhićenje. Daniel M. je od švicarskih vlasti za ovu informaciju primio 13.000 eura od čega je 10.000 prebacio vlasniku jedne zaštitarske tvrtke iz Frankfurta koji mu je i pribavio osobne podatke trojice službenika.

Optuženi je osim toga u poreznu upravu Sjeverne Rajne Vestfalije postavio „krticu“ čiji identitet zasada nije razjašnjen. Za ovu uslugu je od Švicarske obavještajne službe primio daljnjih 90.000 eura. Prema informacijama više njemačkih medija, glavno državno odvjetništvo vodi daljnje istrage protiv još trojice djelatnika švicarskih tajnih službi.

Njemačke porezne službe, prije svega u Sjevernoj Rajni Vestfaliji su u prošlosti iz ilegalnih izvora kupovali nosače podataka s imenima vlasnika tajnih računa. Prema informacijama ministarstva financija Sjeverne Rajne-Vestfalije dosada je od kazni za utaju poreza i naknadnog plaćanja poreza prikupljeno 1,8 milijarda eura.