Dnevne novosti

Grabar-Kitarović ističe da Inicijativa Triju mora nije usmjerena protiv EU-a i Rusije

24.07.2017 07:10 ZAGREB, 21. srpnja 2017. (Hina), Inicijativa Triju mora nije ni na koji način usmjerena protiv Europske unije ili Rusije niti je Trojanski konj Sjedinjenih Država u Europi, istaknula je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Britanski časopis The Economist sredinom srpnja se u tekstu naslovljenom "Njemačka strahuje da će Trump razjediniti Europu" osvrnuo na podršku američkog čelnika Inicijativi Triju mora koju su pokrenule Hrvatska i Poljska i o kojoj je tijekom svog posjeta Varšavi razgovarao s hrvatskom predsjednicom. Trump je poljskom i hrvatskom vodstvu obećao opskrbu američkim ukapljenim plinom i podržao izgradnju plinskih koridora u srednjoj Europi te brzu izgradnju LNG terminala na Krku.

Inicijativa je predstavljena kao projekt poboljašnja prometnih i energetskih veza između sjevera i juga te regije, no Berlin sumnja da se iza toga kriju i neprijateljski motivi, tvrdi ugledni časopis, podsjećajući da Njemačka kritizira Poljsku zbog napada na slobodu medija, sudstva i nevladinih organizacija, dok Varšava iznosi kritike na račun svog zapadnog susjeda zbog izgradnje plinovoda "Sjeverni tok 2" koji će Europu učiniti još ovisnijom o Rusiji.

Trumpovi potezi u tim okolnostima u Berlinu su viđeni kao pokušaj da se razjedini Europska unija, zaključio je britanski časopis. "Odlično je da Economist, koji je doista ugledan svjetski list, piše o Hrvatskoj i o toj inicijativi, jer kad postajete čimbenik, onda ulazite u igru s velikim igračima i morate biti svjesni da će biti različitih mišljenja i interesa te prijepora", rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za Dnevnik HRT-a. "Međutim, inicijativa Triju mora nije ni na koji način usmjerena protiv EU-a, niti protiv Rusije, niti je Trojanski konj SAD-a u Europi", rekla je predsjednica o tom udruženju 12 država srednje Europe.

"Ona je inicijativa 'za', a ne 'protiv', za jednu snažniju Europu u kojoj je prisutnija kohezija, a ne da postoji podjela između istoka i zapada, razvijenih i nerazvijenih država", dodala je.Najvažnija sastavnica te inicijative, smatra predsjednica, energetska je neovisnost koja je pretpostavka političke stabilnosti i sigurnosti, te je "zbog toga doista bitno da nastavimo ne samo s izgradnjom LNG terminala, nego i s međusobnim povezivanjem". 

"Vjerujem da nitko ne može i ne mora imati bilo kakve primjedbe u odnosu na to da pojedina država ili skupina država želi osnažiti sebe kako bismo zajedno osnažili EU", zaključila je Grabar-Kitarović. Ona je o tome u četvrtak razgovarala s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini koja je, kaže predsjendica, izrazila "razumijevanje za tu inicijativu" i s kojom se složila da "postoji potreba da članice EU-a više razgovaraju i surađuju". 

Putovanje u SAD

Grabar-Kitarović je u razgovoru za javu televiziju otkrila da je inicijativa Triju mora i suradnja s predsjednikom Trumpom rezultat njezinog boravka u SAD-u u siječnju koji je izazvao kritike u hrvatskim medijima. "Tada sam rekla da će rezultati biti jasni prije ljeta i sad je evidentno o čemu je bila riječ", rekla je predsjednica.

"Ponekad ne možete unaprijed govoriti o svojim inicijativama jer sami sebe minirate kad ih otkrivate javnosti...U diplomaciji i političkim odnosima je potrebno povjerenje i rad iza zatvorenih vratiju kako bi se inicijative realizirale", kazala je hrvatska čelnica. Zaključila kako će biti još odjeka posjeta SAD-u, posebno kad je riječ o Bosni i Hercegovini i njezinom euroatlantskom putu.