Dnevne novosti

Veledrogerije traže podmirenje dugova bolnica, upozoravaju na mogućnost obustave lijekova

18.07.2017 07:15 ZAGREB, 17. srpnja 2017. (Hina), Zbog dugova bolnica prema veledrogerijama, koji iznosi 2,8 milijardi kuna, u ponedjeljak je trebao biti održan sastanak predstavnika veledrogerija i Ministarstva zdravstva, no do njega nije došlo, a predsjednik Udruženja veledrogerija Jasminko Herceg poručio je da više ne mogu čekati jer moraju vraćati kredit od milijardu kuna bankama i upozorio na mogućnost obustave isporuke lijekova.
"Nije održan sastanak, očekujemo termin novog sastanka. Razgovarali smo prije desetak dana s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, upozorili ga na razinu problema, da više ne možemo čekati jer imamo kredit od milijardu kuna u bankama i da se hitno pronađe rješenje jer se ne može tolerirati da ti netko ne plaća lijekove 900 dana", izjavio je Herceg za Hinu.

Na sastanku su tražili hitnu injekciju od 750 milijuna kuna svim veledrogerijama za medicinski potrošni materijal i lijekove, kako bi uspjele preživjeti sezonu. "Uvijek po ljeti s većom masom ljudi dolazi do više nesreća, potrebno je više krvi, derivata i lijekova", naglasio je Herceg. Možda neće biti sastanka, pa ćemo ostati bez lijekova". "To je jedini način da imamo robu, a dobavljače moramo plaćati. Možda neće ni biti sastanka pa ćemo ostati bez lijekova", dodao je.Herceg naglašava da Ministarstvo zdravlja ne može samo riješiti problem.

"Ministar Kujundžić jedan je od prvih koji je razumio problem i koji od njega ne bježi. Priznaje da postoji dug, svjestan je problema, no ne može ga sam riješiti", kaže.

Iz Ministarstva zdravstva su nakon sastanka održanog prije desetak dana rekli kako je dogovoreno da će ministar detaljno izvijestiti premijera o problemu dugovanja bolnica prema veledrogerijama, te će se zajednički potražiti rješenje. Također je dogovoreno da neće biti nikakvih poremećaja u opskrbi bolnica lijekovima i potrošnim materijalima, tvrde iz Ministarstva.