Dnevne novosti

Sabor: Po sedmi put izmijenjen ZKP

10.07.2017 07:35

Zagreb, 7. srpnja 2017. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je, po sedmi put, izmijenio Zakon o kaznenom postupku (ZKP), a pritom nije prihvatio amandman SDP-ova Peđe Grbina da se primjena cijelog zakona odgodi na 1. prosinca 2017. kako bi se svi koji će zakon primjenjivati mogli pripremiti.

Izmjene ZKP-a donose nekoliko novosti, ispitivanju u policiji daje se dokazna snaga u daljnjem postupku, a ispitivanje osumnjičenika pred policijom snima se uređajem za audio-video snimanje. Snimak postaje dokaz u kaznenom postupku. Razgraničen je pojam žrtve i oštećenika, ojačana su prava žrtava, primjerice pravo na zaštitu od zastrašivanja, pravo da bude saslušana bez neopravdane odgode itd.

Promjena ima i u institutu jamstva, istražni zatvor mogao bi se ukinuti i zamijeniti jamstvom samo u slučaju ako je određen zbog toga što je osoba za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo u bijegu ili ako osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći. Stav je kako bi institut jamstva, kao mjera osiguranja nazočnosti okrivljenika u kaznenom postupku, svakako trebalo regulirati znatno restriktivnije u odnosu na postojeće rješenje.

Grbin: Sudovi će za 15 dana primjenjivati zakon

Predložene izmjene vrlo su opširne, imaju 137 članaka, mijenja se gotovo četvrtina zakona, pa tražim da cijeli zakon, a ne samo šest njegovih članaka, stupi na snagu 1. prosinca 2017., rekao je Grbin, tumačeći kako će za 15 dana svi sudovi morati primjenjivati zakon. Nismo se za to pripremili, nastat će šteta po funkcioniranje kaznenog sudovanja, objašnjavao je Grbin čiji amandman, ipak, nije prošao.

Sabor je u petak izglasovao izmjene Prekršajnog, Zakona o USKOKU-u, Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, odlučio da prestaje važiti Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Jednoglasno je (sa 122 glasa 'za') donio Zakon o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu čiji je cilj povećati transparentnost i usporedivost bankarskih naknada, uspostaviti pravila za prebacivanje računa unutar države, olakšati prekogranično otvaranje računa.

Banke će, naime, morati potrošaču, prije nego ga obveže ponudom ili okvirnim ugovorom o računu, dati informativni dokument o naknadama za najreprezentativnije usluge. Popis od najmanje 10, a najviše 20 takvih usluga povezanih s računom za plaćanje utvrdit će HNB. Banka će najmanje jednom na godinu morati besplatno dati potrošaču izvješće o obračunatim i plaćenim naknadama i kamatama.

Sabor bez odbora za budućnost

Sabor je izmijenio svoj Poslovnik, status radnog tijela dobiva i stalno Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. Izaslanstvo će, umjesto Milorada Pupovca (SDSS) voditi Robert Podolnjak (Most). 

Sabor nije prihvatio prijedlog Živog zida da Sabor dobije i Odbor za budućnost.Takav odbor nedostaje, a 'napravljen' je po uzoru na Finsku, njegova bi zadaća bila pratiti i analizirati svjetske trendove u tehnologiji, biologiji...., kako nas ti trendovi ne bi zatekli, tumačio je Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ).

Sabor je prihvatio više izvješća, među njima Godišnje izvješće o obrani za 2016., te Izvješće HAZU-a za prošlu godinu.Potvrdio je i izmjene u sastavima saborskih odbora, pa će tako u Odboru za zakonodavstvo umjesto Peđe Grbina (SDP) 'sjediti' nezavisna Anka Mrak Taritaš, a u Odboru za rad umjesto Predraga Matića (SDP) Mostov Ivan Kovačić. Dražena Bošnjakovića, koji je postao ministar pravosuđa, Sabor je razriješio članstva u Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) u koji je ušao iz zastupničkih redova.