Dnevne novosti

Ministrica Obuljen-Koržinek najavila novi zakonodavni okvir za kazališta

05.07.2017 07:10 OSIJEK, 04. srpnja 2017. (Hina) - Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u utorak je u Osijeku najavila reviziju zakona o kazalištima, a kada je riječ o osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), grad Osijek i Osječko-baranjska županija, kao osnivači i suvlasnici, moraju razgovarati o održivim rješenjima za ovu ustanovu.
Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, ministrica je najavila da će u razgovorima sudjelovati i predstavnici ministarstva, kako bi se, ovisno o dogovoru osnivača, dugoročno riješio taj veliki financijski problem. Istaknula je da će se kroz reviziju zakona o kazalištima rješavati neka strukturna pitanja poput zapošljavanja u kazalištima, a "pojačat ćemo programsko financiranje, u okviru svojih mogućnosti, i tako ćemo aktivnije biti prisutni u nacionalnim kazalištima, pa tako i u osječkom", dodala je.No, unatoč novom zakonodavnom okviru u kazališnoj djelatnosti, "RH će se i ubuduće kao osnivač pojavljivati samo u zagrebačkom HNK-u".

Nakon sastanka s čelnicima Osječko-baranjske županije, ministrica je kazala da je ovo jedina Županija koja je suosnivač nekog nacionalnog kazališta, zbog čega ima obvezu sufinancirati plaće i materijalne troškove, što je opterećenje s obzirom na njezin fiskalni kapacitet.Smatra kako treba vidjeti jesu li Županija i grad Osijek, kao osnivači i suvlasnici osječkog HNK-a, spremni na drugi način definirati svoje osnivačke udjele, a onda Ministarstvo može ocijeniti na koji će način dalje financijski pratiti ovo nacionalno kazalište.Ministrica je istaknula kako je na sastanku s osječkim gradonačelnikom prvenstveno razgovaralo o radu kulturnih institucija u gradu te je izvijestila kako je dogovoreno da Ministarstvo i Gradska uprava u idućih mjesec dana naprave popis otvorenih tema kako bi se već u proračunskom razdoblju za iduću godinu, započelo s izradom projekata i radom na investicijama koje budu defninirane kao prioritetne.

Osijek je veliko i važno kulturno središte, s iznimno bogatim kulturnim životom, koji se vrlo dobro razvija i kao sveučilišni centar. Mislimo da koristeći proračunske resurse, te različite EU fondove, možemo napraviti iskorak, kako bismo riješili velike infrastrukturne probleme, poput trajnog smještaja važnih baštinskih i drugih institucija, ali i da ima prostora za pojačavanje programskog financiranja, poručila je Obuljen-Koržinek.Govoreći o problemu djelovanja osječkog Arheološkog muzeja koji je pripojen Muzeju Slavonije, ministrica je kazala kako će se "razmotriti mogućnost da se ti muzeji ponovno razdvoje", ali da je u ovome trenutku prioritet rješavanje stalnog postava Muzeja Slavonije i problem pohrane, jer Muzej nema prikladan depo.Na pitanje novinara hoće li Ministarstvo biti aktivnije i u financiranju Osječkog ljeta kulture (OLJK) ministrica je odgovorila kako ne vidi problem da se OLJK financira poput sličnih priredbi. Dodala je da se razgovaralo i o tome u kojoj formi taj projekt treba prijaviti, kako bi prošao kriterije Ministarstva kulture. Ove je godine potpora ovoj manifestaciji izostala, objasnila je ministrica odgovarajući na pitanje novinara, "jer se OLJK nije prijavio na natječaj".

Gradonačelnik Vrkić objasnio je kako se radilo o nesporazumu, jer organizatori OLJK-a nisu prijavili manifestaciju kao cjelinu, već su aplicirali pojedinačne projekte, što će se ubuduće ispraviti u dogovoru s Ministarstvom.Razgovarali smo o suradnji Ministarstva i grada, jer se dvadesetak godina u tome odnosu ništa ozbiljno nije rješavalo, i mislim da smo dogovorili osnove rješavanja pitanja vlasničkih odnosa i poticanja kulture na ovom prostoru, kazao je Vrkić. Dodao je kako će se u daljnje razgovore uključiti i Ministarstvo državne imovine, kako bi se dogovorilo koji bi se prostori "mogli staviti u funkciju onoga što je najkritičnije".