Dnevne novosti

Zastupnici pohvalili rad Agencije za mobilnost i programe EU-a

05.07.2017 07:20 ZAGREB, 4. srpnja 2017. (Hina) - Saborski zastupnici pohvalili su u utorak rad Agencije za mobilnost i programe Europske unije u raspravi o novom zakonu koji uređuje njezino djelovanje, ističući da je ona primjer kako bi javne institucije u Hrvatskoj trebale funkcionirati.
Zakonskim prijedlogom o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, koji su poduprli i oporba i vladajući, omogućuje se proširenje njezina djelokruga koji se odnosi na izobrazbu, mlade i znanost te prijavljivanje i provođenje projekata financiranih novcem iz strukturnih fondova Europske unije."Agencija je primjer kako bi zapravo javne institucije, javne ustanove u Hrvatskoj koje na neki način uz samo ministarstvo servisiraju pojedine dijelove sustava trebale funkcionirati", istaknula je Sabina Glasovac u ime Kluba SDP-a.Agencija se proteklih 10 godina istaknula i u poštovanju visokih standarda transparentnosti i javnosti rada i trebala bi biti 'zvijezda vodilja' i za druge javne institucije, dodala je Glasovac.To potvrđuje, istaknula je, i ispitivanje zadovoljstva među korisnicima programa za cjeloživotno učenje i programa mladi na djelu, koje je pokazalo da su korisnici visokim ocjenama od 4,2 do 4,58 ocijenili njezin rad.

Da je Agencija radom opravdala svoje postojanje, složio se i HSS-ov zastupnik Davor Vlaović, koji je istaknuo da bi trebala učiniti i više da bude još bolja i efikasnija. Predložio je osnutak fonda za sufinanciranje i predfinanciranje EU projekata koji bi jedinicama regionalne samouprave olakšao sudjelovanje u različitim EU projektima.Sanja Putica (HDZ) također smatra da je Agencija jedna od svijetlih točaka u hrvatskom obrazovnom sustavu, a upozorila je i na potrebu poticanja veće mobilnosti nastavnika. "Mobilnost studenata možemo reći da je na zadovoljavajućoj razini, no smatram da treba poraditi na mobilnosti nastavnika i profesora, posebice s obzirom na procese koji nas očekuju u kurikularnoj reformi i na sve ono na što bi se hrvatski obrazovni sustav mogao ugledati u državama članicama EU-a", rekla je.

Agencija je u pretpristupnom razdoblju ugovorila 110 projekata vrijednih dva milijuna i 800 tisuća eura, a nakon ulaska Hrvatske u EU u sklopu programa za cjeloživotno učenje i programa mladi od 2011. do 2013. ugovorila je 1579 projekata vrijednih 26 milijuna 980 tisuća eura, rekla je Vesna Bedeković (Klub HDZ-a).Nakon toga 2014. i 2015. provedbom nove generacije programa EU Erasmus+ za područje obrazovanja mladih i sporta ugovorila je i financirala 587 projekata vrijednih 20 milijuna i 43 tisuće eura, a završetkom programa Erasmus+ do 2020. očekuje se da će u Hrvatskoj za aktivnosti i mobilnosti međunarodne suradnje na raspolaganju biti još oko milijardu kuna, rekla je Bedeković, obrazloživši potrebu donošenja novog zakona zbog kontinuiranog širenja djelatnosti i broja projekata.Zastupnici su poslijepodne poduprli i izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca kojim se on usklađuje s pravnom stečevinom EU-a i koji uređuje ostvarivanje prava na punu zdravstvenu zaštitu azilanta i stranaca pod supsidijarnom zaštitom te članova njihovih obitelji. Poduprli su i konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Minamatske konvencije o živi.