Dnevne novosti

Zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH 6. srpnja

19.06.2017 07:15 MOSTAR, 17. lipnja 2017. (Hina), Zajednička  sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH trebala bi se održati u Sarajevu 6. srpnja, a na njoj bi, prema očekivanjima ministara iz BiH, trebala dominirati pitanja vezana za zajedničke infrastrukturne projekte te krizu u Agrokoru. 
 Ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko potvrdio je, u intervju za Federalnu novinsku agenciju FENA-u, da je održavanje sjednice planirano za 6. srpnja, istaknuvši kako je izgradnja Pelješkog mosta po njemu usuglašena. "Pitanje izgradnje mosta kopno-Pelješac, u tehničkom smislu, rješavano je krajem 2006. godine. Naime, među ostalim sastancima, 7. prosinca  2006. održan je sastanak stručnih skupina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i tad su usuglašeni tehnički detalji mosta", rekao je Jusko.  

Dodao je da će na idućoj zajedničkoj sjednici BiH predložiti uspostavu zajedničkog tima za pregovore s Hrvatskom o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru. Državni ministar prometa i veza najavio je da će se na dnevnom redu vjerojatno naći i teme izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste, razmatranje sporazuma  Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici.  

Bosanskohercegovačka strana želi predložiti da se na sjednici u Sarajevu zaključi više sporazuma, memoranduma, protokola i ugovora između dviju zemalja, a razgovarati će se i o trgovinskoj razmjeni i temama iz područja pravosuđa, izjavio je za Fenu ministar prometa i veza BiH, koji je i predsjedatelj Koordinacijskog odbora za pripremu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović istaknuo je nedavno kako očekuje da će na zajedničkoj sjednici tema razgovora biti kriza u Agrokoru i moguće posljedice po BiH.