Dnevne novosti

Čelnici ICTY-a žale se na Srbiju i regionalnu suradnju u progonu zločinaca

08.06.2017 07:05 ZAGREB/NEW YORK, 7. lipnja 2017. (Hina), Vodeći ljudi Haškog suda (ICTY) požalili su se u srijedu Vijeću sigurnosti UN-a da Srbija nije uhitila i sudu izručila svoje optužene državljane i ocijenili da se regionalna suradnja u progonu ratnih zločinaca na području bivše Jugoslavije "kreće u pogrešnom smijeru".
Predsjednik i glavni tužitelj ICTY-a Carmel Agius i Serge Brammertz podnijeli su VS-u redovito šestomjesečno izvješće, posljednje prije zatvaranja suda krajem 2017. Agius se ponovo požalio da službeni Beograd odbija uhititi te izručiti troje radikala Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića koje ICTY optužuje za utjecaj na svjedoke u postupku protiv čelnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

"Srbija nije ispunila svoje obveze prema statutu Tribunala, odbivši izvršiti uhidbene naloge izdane prije gotovo dvije i pol godine", rekao je Agius i dodao da to pitanje zahtjeva "visoku pozornost VS-a".Govoreći o progonu ratnih zločinaca na nacionalnoj razini na području bivše Jugoslavije, Brammertz je podsjetio da je i ranije upozoravao da se regionalna pravosudna suradnja kreće u pogrešnom smjeru. "A to je i danas slučaj”, istaknuo je.Glavni tužitelj je posebno zabrinut zbog nastavka poricanja zločina i odbijanja da se prihvate činjenice.

“Poruka poricanja i revizionizma je jasna i glasna. Priznajemo svoje žrtve, ali ne i vaše. Vaši ratni zločinci su naši heroji”, rekao je Brammertz. Pozvao je VS da se na taj izazov hitno odgovori, jer "kada neodgovorni dužnosnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi osigurali vlast, sukobi i zvjerstva mogu poprimiti vlastitu logiku"."To je bio slučaj prije dva desetljeća kada su genocid i etničko čišćenje počeli, a to vrijedi i danas. Sa zatvaranjem ICTY-a, sada je važnije nego ikada da se odgovori na taj izazov.

Da bi se osigurala mirna budućnost mora postojati zajedničko prihvaćanje nedavne prošlosti”, istaknuo je glavni tužitelj u posljednjem obraćanju VS-u.Agius je najvažnije tijelo UN-a pozvao da i dalje bude "uz pravu stvar" kako bi naslijeđe suda osnovanog 1993. imalo utjecaja u budućnosti. "Nijedna institucija ne može vratiti ono što je izgubljeno u jugoslavenskim ratovima ili poništiti strašne zločine. Sud je, međutim, pokazao da kada postoji volja međunarodne zajednica za suradnjom, odgovorni za najgora kršenja međunarodnog humanitarnog prava odgovaraju za ono što su učinili", istaknuo je Agius.

ICTY bi do završetka rada još trebao donijeti pravomoćne presude u slučajevima "Mladić" i "Prlić i drugi" koje se očekuju najkasnije do kraja studenoga ove godine.Rad tog posebnog UN-ova suda za bivšu Jugoslaviju nastavit će Mehanizam međunarodnih kaznenih sudova, uključujući suđenje u predmetu "Stanišić i Smatović" koje se nastavlja 17. srpnja te žalbeni postupak na suđenju Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju. Na čelu mehanizma bivši je predsjednik ICTY-a Theodor Meron koji je VS-u također podnio šestomjesečno izvješće.