Dnevne novosti

U KBC-u Rijeka registriran prvi ALS centar u Hrvatskoj

05.06.2017 07:11 ZAGREB, 3. lipnja 2017. (Hina), Pri Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka krajem svibnja međunarodno je prihvaćen i registriran ALS centar kao aktivni europske mreže za liječenje amiotrofične lateralne skleroze - ENCALS (European Network for the cure of ALS), priopćeno je u subotu iz riječkoga KBC-a.

Riječ je o prvome takvom registriranom centru u Republici Hrvatskoj, a njegovim pokretanjem Klinika ostvaruje suradnju s drugim europskim centrima ENCALS-a, što u praksi znači znatno unaprjeđenje skrbi i liječenja oboljelih od te teške bolesti, ističe se u priopćenju.Djelovanje u međunacionalnoj mreži ALS centara omogućit će da pacijenti KBC-a Rijeka dobiju razinu skrbi poput one u europskim bolničkim centrima.

U Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka postoji višegodišnje iskustvo u dijagnosticiranju i liječenju bolesnika s ALS-om, stoji u priopćenju. "Riječki neurolozi nastoje prepoznati rane simptome bolesti, a zajedno sa sestrinskom službom skrbe o bolesnicima za cijelo vrijeme trajanja bolest i te pružaju podršku bolesnicima i članovima obitelji. Kompletna skrb takvih bolesnika je multidisciplinarna, a uključeni su pulmolozi, gastroenterolozi, fizijatri, psiholozi, liječnici palijativne skrbi, medicinske sestre za ALS, a odnedavno se po potrebi angažiraju i logopedi", ističe predstojnica Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimira Vuletić.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) neurološka je bolest koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti te na kraju smrti. Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a očituje se propadanjem donjega, odnosno gornjega motornog neurona s posljedičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Iako svatko može oboljeti od ALS-a, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi.

Procjenjuje se da od te rijetke bolesti obole jedna do dvije osobe na sto tisuća stanovnika. ALS je neizlječiv, a uzrok još uvijek nije točno poznat. Nagađa se da nastaje zbog nasljednih faktora, starosti i spola. Istraživanja pokazuju da se ALS češće javlja kod muškaraca. No znanstvenici proučavaju i druge moguće uzroke, poput mutacije gena, kemijske neravnoteže, lošeg imunološkog odgovora te abnormalnih proteina. Kako pokazuju neka istraživanja, pušenje povećava rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu, kao i izloženost olovu.