Dnevne novosti

GONG: U drugom krugu manji broj nepravilnosti

05.06.2017 07:20 ZAGREB, 4. lipnja 2017. (Hina), Udruga GONG priopćila je u nedjelju navečer da je u drugom krugu lokalnih izbora, prema neanonimnim dojavama građana, zabilježen manji broj nepravilnosti, od kojih su posebno zabrinjavajuće bile sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u domovima za starije i nemoćne u Vinkovcima i Zagrebu.

Sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u domovima za starije i nemoćne pojavile su se u Vinkovcima i u Zagrebu, a nakon provjere s nadležnim izbornim povjerenstvima u Vinkovcima nisu utvrđeni razlozi za daljnje postupanje, dok je u Zagrebu utvrđeno da je jednom biraču omogućeno glasovanje bez primjerene identifikacije, zbog čega je došlo do zamjene identiteta birača, priopćio je GONG.

Naknadno je, dodaju u toj udruzi, gradsko izborno povjerenstvo omogućilo glasovanje biraču za kojeg je prethodno birački odbor pogrešno evidentirao da je glasovao, uz preporuku Domu za starije da zaposlenica koja je to organizirala ubuduće više ne bude ni na koji način uključena u organiziranje glasovanja.

GONG navodi i druge dojave, poput verbalnog napada na promatrača na biračkom mjestu u Vinkovcima, zbog čega je morala reagirati policija (biračko mjesto OŠ Novo Selo) te fotografiranja listića u Gospiću (biračko mjesto 5).

Pojedini birački odbori prijavljeni su pak zbog nedopuštanja članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviću i Imotskom, te zbog onemogućavanja rada promatračima u Imotskom i Kninu.

Na Pagu pojavio se problem sa suvišnim evidentiranjem birača zbog evidentiranja izašlih birača, a u Lučkom Demerju (biračko mjesto 602) problem istovremenog dijeljenja listića prema serijskim brojevima.U Kninu je pak na biračkom mjestu 15 zabilježeno da promatrač prijeti biračima, dok je u Zagrebu na dva mjesta (biračko mjesto 447 i 147) zabilježeno glasovanje grafitnom olovkom, a na jednom mjestu identificiranje samo sa zdravstvenom iskaznicom.GONG naglašava da ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora, i to u Metkoviću, Kninu i mjestimično u Zagrebu. 

Osim toga, navodi da će kontaktirati Hrvatske željeznice kako bi provjerio žalbe o nemogućnosti glasovanja zbog 12-satnih smjena. Već tradicionalno, naglašavaju u GONG-u, najviše se prijava odnosilo na kršenje izborne šutnje raznih stranačkih i nezavisnih kandidata, i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru, Zaprešiću i Dubrovniku.