Dnevne novosti

Novi sastanak procesa Brdo-Brijuni 3. lipnja na Brdu pokraj Kranja o stabilnosti jugoistočne Europe

15.05.2017 07:36 ZAGREB, 14. svibnja 2017. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor susreli su se u nedjelju na rubu sigurnosne konferencije u Budvi i najavili novi sastanak Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni za 3. lipnja na Brdu kod Kranja posvećen stabilnosti na jugoistoku Europe.

Grabar-Kitarović i Pahor su kao voditelji procesa Brdo-Brijuni potpisali pozive predsjednicima država sudionica Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije za sastanak 3. lipnja na Brdu pokraj Kranja na kojem će posebni gost biti predsjednik Njemačke Frank- Walter Steinmeier, priopćio je glasnogovornik ureda predsjednice.

"Cilj ovogodišnjeg sastanka je jačanje povjerenja i posvećenosti stabilnosti i pomirbi na području Jugoistočne Europe",...a s "obzirom na trenutna događanja u Europi i svijetu nužno je jačanje političkog dijaloga te predanost rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja među susjednim državama", stoji u priopćenju glasnogovornika Luke Đurića.

Grabar-Kitarović i Pahor su na neformalnom sastanku razgovarali i o "otvorenim bilateralnim pitanjima i zauzeli se za pojačan politički dijalog na svim razinama, a posebno vezano uz fleksibilniji režim prelaska državne granice", navodi priopćenje.

Proces Brdo-Brijuni su pokrenule Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na europskom jugoistoku. Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja time postaje sudionikom dijaloga.