Dnevne novosti

Emmanuel Macron uvjerljivo do mjesta novog francuskog predsjednika

08.05.2017 07:05 PARIZ, 7. svibnja 2017. (Hina/Reuters), Centrist Emmanuel Macron izabran je u nedjelju u drugom krugu za novog predsjednika Francuske, pobijedivši uvjerljivo Marine Le Pen, ekstremno desnu političarku koja je prijetila izvući Francusku iz Europske unije, pokazale su prve projekcije.
Odmah po zatvaranju birališta u 20,00 sati, prve projekcije pokazale su da je Macron dobio oko 65 posto glasova a čelnica Nacionalne fronte oko 35 posto, što je veća razlika nego su bilježile predizborne ankete. Emmanuel Macron (39) bivši bankar koji je bio i dvije godine ministar gospodarstva, postati će najmlađi predsjednik u povijesti Francuske od Napoleona.

Bit će to veliko olakšanje, ocjenjuje Reuters, za zemlje Europske unije koje su strahovale od još jednog populističkog naleta, nakon Brexita i pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi, radi se o rekordnom rezultatu za Nacionalnu frontu, protuimigrantsku, protuglobalizacijsku  i protueuropsku stranku.

Rezultat Le Pen (48) vjerojatno će u konačnici biti i dvostruko bolji nego onaj njezina oca, Jean-Marie Le Pena, koji je ostvario 2002. kada ga je u drugom krugu izbora pobijedio Jacques Chirac.