Dnevne novosti

Slovenija i Hrvatska zajedno u europsku zaštitu maslinova ulja iz Istre - list

04.05.2017 07:22 LJUBLJANA, 3. svibnja 2017. (Hina), Hrvatska i Slovenija će u Bruxellesu pokrenuti postupak kako bi maslinovo ulje iz Istre dobilo zajedničku europsku oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, piše u srijedu slovenski list "Primorske novice" iz Kopra.

Kako navodi list, maslinari iz hrvatske Istre i Slovenskog primorja tom svojom inicijativom žele dolazati da je Istra jedinstven transgranični prostor i da se mogu prevladati sporovi koji su nastali zbog europske zaštite vina teran. To vino, koje slovenski vinari proizvode od grožđa sorte refošk, Ljubljana smatra svojim nacionalnim proizvodom sa zaštićenim imenom na razini EU-a, unatoč nastojanju Europske komisije da se i hrvatski teran iz Istre može prodavati s naljepnicom "Hrvatska Istra - teran".

Slovenija je prije desetak godina u Bruxellesu ishodila zaštitu zemljopisnog podrijetla za svoje maslinovo ulje pod nazivom "ekstradeviško oljčno olje slovenske Istre", a kad zahtjev za zajedničku oznaku zemljopisnog podrijetla za maslinovo ulje iz te regije odobri Europska komisija maslinari i uljari s obje strane "schengenske" granice moći će slobodno svoje proizvode deklarirati oznakom podrijetla "Istra", tvrde "Primorske novice".

"Zajednička zaštićena  oznaka podrijetla istarskih maslinovih ulja znači mogućnost zajedničke promocije, što znači i mogućnost ekonomske koristi za istarske maslinare i proizvođače ulja", kazala je za list Milena Bučar Miklavčič, predsjednica udruge slovenskih maslinara. Koparski list navodi da je riječ o velikom napretku koji su svojom  vlastitom inicijativom postigli poljoprivrednici iz Istre, osobito kad je riječ o političkim i drugim nesporazumima između Ljubljane i Zagreba.

Prema podacima slovenskog ministarstva poljoprivrede, pod maslinicima je u Sloveniji oko 1900 hektara zemljišta u zapadnim krajevima zemlje, a godišnje se u prosjeku proizvede 500 do 700 tona maslinovog ulja, što nije dovoljno za domaću potrošnju pa se mnogo ulja uvozi. Slovenija je do ulaska u EU 2004. godine odobravala i subvencije za proširenje maslinika i obnovu nasada.