Dnevne novosti

Damir Kontrec novi predsjednik Udruge hrvatskih sudaca

29.04.2017 08:35 ŠIBENIK, 28. travnja 2017. (Hina), Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec jednoglasno je izabran za novog predsjednika Udruge hrvatskih sudaca na 26. godišnjem zboru održanom u petak u Šibeniku.

Suce delegate iz dvadeset jednog ogranka Udruge pozdravio je smijenjeni ministar pravosuđa Ante Šprlje koji je kazao da je sudbena vlast "najstabilnija i najneovisnija".

"To je ono na što moramo biti ponosni. Pravosuđe ide dobrim stopama, iako se svake godine smanjuje proračun riješeno je 50 tisuća predmeta više i smanjuju se zaostaci. Sudbena vlast nije sporedna, ona je jedna od tri kotača na trokolici bez koje se ne može voziti i tu treba poslati jasnu poruku.

Drage kolege, postoje neke crte koje se ne mogu prijeći, budite čvrsti i ne savijajte svoja leđa" poručio je Šprlje okupljenim sucima.Damir Kontrec bio je jedini predloženi kandidat za novog predsjednika i izabran je jednoglasno.

Uz zahvale na ukazanom povjerenju kolegama je kazao da jedino zajedničkim snagama mogu polučiti rezultate. "Prvo na čemu ću inzistirati je poboljšanje materijalnog položaja prvostupanjskih sudaca, nedopustivo je da se zbog niže plaće događa stampedo prema višim sudovima i zato treba promijeniti sustav plaća.

Drugi bitan cilj je poboljšanje uvjeta rada koji opet ovise o financijama, a kao što je ministar Šprlje rekao, proračun se smanjuje, a meni se čini da se ne bi trebao smanjivati, već da treba ostati isti", naglasio je Kontrec.

Izvješće o radu predsjednika i Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca podnio je dosadašnji predsjednik Đuro Sessa, koji je na tom mjestu bio od 2004. pritom se zahvalivši kolegama na povjerenju u tri mandata.