Dnevne novosti

Predstavljena aplikacija "Otvoreni proračun" za transparentniju regionalnu vlast

25.04.2017 07:25 ZAGREB, 24. travnja 2017. (Hina), Kvalitetnija participacija građana u regionalnom razvoju kroz bolju informiranost o proračunima županija na unificiran način, s namjerom transparentnog informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava, svrha je aplikacije "Otvoreni proračun", napravljene na inicijativu Hrvatske zajednice županija i u ponedjeljak predstavljene u Zagrebu.
"Ovo je jedinstveni projekt kojim se otvaramo građanima i dajemo im jedan dublji uvid u proračunske elemente koji su osnova cijelog našeg poslovanja", rekao je predsjednik Zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk. 

Aplikacijia koju je izradila tvrtka "Coin" nalazi se u "oblaku" (Cloud), a omogućava  pregledavanje regionalnih (županijskih) proračuna po svim klasifikacijama i kategorijama te svaki građan može vidjeti prihode, rashode, od kuda novac dolazi i na što se troši, koliko primjerice "ide" za zdravstvo ili školstvo, a svaku je stavku moguće uspoređivati i s drugim županijama. 

Aplikacija nudi modul "pitanja i odgovori" za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu , ali i "složeno analiziranje" za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama, a proračun je (grafički i tablično) po svim klasifikacijama moguće “izraditi” za svakog proračunskog korisnika te je omogućeno njihovo preuzimanje. Tako se svima omogućava vrlo jednostavnu i brzu izradu prezentacija proračuna za razne potrebe, a aplikacija nudi proračunske podatke od 2014. godine. 

Riječ je o najtransparentnijem načinu prezentacije svih županija i Grada Zagreba na jednom mjestu, na unificirani način, istaknuo je Pauk. "To je jedinstveni slučaj u nacinalnoj te europskoj razini da se prikazuje regionalni proračun", kazao je te naglasio da su županije i u ovome trenutku, prema analizi Hrvatskog instituta za financije, u samome vrhu u pogledu transparentnosti.

"Ovime želimo dignuti jednu skalinu (stepenicu) više i to je 'Otvoreni proračun'", dodao je. Nada se pozitivnom odjeku i reakciji građana te njihovo uključivanje u lokalnu razinu vlasti za što je, ističe, najbitnije imati informaciju, a ona je sada dostupna putem "Otvorenog proračuna", odnosno građani pred sobom imaju cijelu razinu financiranja regionalne vlasti usporedivu i transparentnu. 

Ekonomska savjetnica predstavništva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Manica Hauptman kaže kako je riječ o pozitivnoj aplikaciji koja može biti na pomoć ne samo građanima nego i EK za njihove analize, kao i analize drugih institucija. 

"Transparentan i uključiv postupak izrade proračuna na svim razina podržava bolje fiskalne rezultate i nadamo se pravičnije javne politike", kazala je. Međimurski župan Matija Posavec ističe da aplikacija može poslužiti  i kao jedan od načina na koji će se "skinuti stigmu da su županije veliki potrošači", a smatra ju i dobrim načinom vraćanja povjerenja u politiku "jer svaki građanin može vidjeti što se financira i s koliko sredstava". 

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa projekt ocjenjuje primjerom dobre prakse  te ističe kako će mogućnost uspoređivanja "tjerati županije da budu bolje". Naime, jedan od ciljeva aplikacije je omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti njihovu kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada.