Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti osudilo najnoviji sjevernokorejski pokus s projektilom

21.04.2017 07:35 NEW YORK, 20. travnja 2017. (Hina/AFP) - UN-ovo Vijeće sigurnosti donijelo je u četvrtak rezoluciju u kojoj osuđuje najnoviji sjevernokorejski pokus s projektilom i prijeti komunističkom režimu novim sankcijama, nakon dogovora postignutog s Rusijom.
Sjevernokorejski projektil eksplodirao je skoro odmah nakon pokusnog lansiranja u nedjelju, rekla je američka vojska. Petnaest članica Vijeća sigurnosti jednoglasno osuđuje "ponašanje Pyongyanga koje je snažan čimbenik destabilizacije" i pozivaju ga da "ne izvodi druge nuklearne pokuse"."Nezakonite nuklearne i djelatnosti s projektilima Sjeverne Koreje "znatno povećavaju napetost u regiji i šire", ocijenilo je UN-ovo izvršno tijelo.

Vijeće usto prijeti "donošenjem daljnjih mjera, pa i sankcija" ne bi li nagnalo Sjevernu Koreju da odustane od svojih vojnih programa koje je UN zabranio.Članovi Vijeća su odobrili tekst pošto se Rusija izborila da se u njemu istakne potreba pronalaženja rješenja "putem dijaloga".UN-ovo Vijeće sigurnosti treba na sjednici 28. travnja raspravljati o Sjevernoj Koreji.Vijeće sigurnosti je već uvelo šest paketa sankcija toj zemlji, među kojima dva lani, s ciljem da smanji prihode komunističkog režima.