Dnevne novosti

Novi prijedlog zakona omogućava otvaranje tvrtke "iz fotelje"

13.04.2017 07:32 ZAGREB, 12. travnja 2017. (Hina), Nakon povezivanja javnih bilježnika i zemljišnih knjiga, Ministarstvo pravosuđa predstavilo je nacrt prijedloga zakona prema kojem bi se društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) mogla otvarati na daljinu, odnosno online ili "iz fotelje".

Ideja ovog nacrta prijedloga zakona je napraviti iznimku od pravila osnivanja koja su sada na snazi i koja traže odlazak na nekoliko mjesta, priopćilo je u srijedu Ministarstvo pravosuđa.Pojašnjavaju kako će prema nacrtu prijedloga zakona društvo s ograničenom odgovornošću i jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću biti moguće osnovati od kuće, a jedni preduvjet je zainteresirani imaju računalo i pristup platformi e-građani.I osnivanje društvenog ugovora bit će moguće u potpunosti online.

Dakle, dva ili više osnivača moći će se usuglasiti i sklopiti ugovor bez međusobne fizičke prisutnosti, pri čemu osnivač društva može biti i pravna osoba, kažu u ministarstvu. "Za one koji vole igrati na sigurno, nacrt prijedloga zakona predviđa mogućnost osnivaču da ovlasti punomoćnika (primjerice) odvjetnika, koji će sve radnje u postupku moći obaviti u njegovo ime i za njegov račun.

Međutim, postupak osnivanja društva trebao bi biti jednostavan jer se svodi na popunjavanje jednostavnih obrazaca u elektroničkom obliku tako da će osnivanje biti svakome dostupno i razumljivo. Nacrt prijedloga zakona omogućava i online rezervaciju tvrtke (dakle, rezervaciju imena društva) tako da osnivači mogu unaprijed znati pod kojim imenom će poslovati, a po osnivanju i upisu novonastalog društva u sudski registar sustav će sačiniti prijavu za upis u druge registre, čime će proces osnivanja biti zaokružen.

Ova novina će bez sumnje ubrzati, pojeftiniti i ohrabriti brojne potencijalne poduzetnike da uđu na tržište, što će zasigurno osnažiti i učiniti konkurentnijim hrvatsko gospodarstvo", izvijestilo je ministarstvo. Nacrt prijedloga zakona može se pronaći na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanja s javnošću, na poveznici: Savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o osnivanju trgovačkih društava na daljinu.