Dnevne novosti

Brexit u fokusu trećeg summita južnih članica EU-a

11.04.2017 07:17 MADRID 10. travnja 2017. (Hina/dpa), Čelnici sedam južnih članica Europske unije stigli su u ponedjeljak u Madrid na trodnevni summit na kojem će glavna tema biti Brexit - izlazak Velike Britanije iz EU-a.
U središtu rasprava u kraljevskoj palači El Pardo bit će izazovi koje sa sobom donosi Brexit, priopćila je španjolska vlada." Summit je odlična prilika da osnažimo jedinstvo i predanost integraciji", poručio je uoči skupa na Twitteru premijer Mariano Rajoy.

Među sudionicima su francuski predsjednik Francois Hollande, talijanski premijer Paolo Gentiloni i grčki premijer Aleksis Cipras. Prvi summit južnih europskih članica održan je u rujnu 2016. u Ateni, a ti se skupovi sazivaju u cilju pronalaženja nove vizije europskog kontinenta i učinkovite borbe protiv bojazni od novih podjela unutar EU-a.

Namjera nikako nije oformiti zaseban klub, već pridonijeti Europi kako bi bila snažnija i povezanija, istaknuo je glasnogovornik portugalske vlade tijekom drugog summita 28. siječnja u Lisabonu.