Dnevne novosti

Sabor u srijedu treba glasovati o Mostovim izmjenama Zakona o arhivima

29.03.2017 07:30 ZAGREB, 28. ožujka 2017. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu će glasovati o raspravljenim točkama, među kojima i o Mostovu prijedlogu izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi, koje predviđaju otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije do 22. prosinca 1990., a koje su u prošli petak dobile načelnu podršku svih saborskih klubova zastupnika.

Saborski bi, dakle, predložene izmjene trebao poslati u drugo čitanje, a iz Mosta poručuju kako im je namjera da se konačan prijedlog donese prije lokalnih izbora, koji će se održati 21. svibnja. Predloženi zakon pred saborske zastupnike nije došao s “pozitivnom ocjenom” Vlade, koja je u svom mišljenju upozorila na niz nedorečenosti te najavila da Ministarstvo kulture RH priprema cjelovit Zakon o arhivskoj građi.  

Ipak, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja najvažnijim je ocijenio da je zakon u Saboru  dobio 'zeleno svjetlo' svih zastupničkih klubova i krenuo u proceduru. Među točkama o kojima bi u srijedu zastupnici trebali glasovati je i imenovanje Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. 

Odbor za unutarnju politiku predlaže Hrvatskom saboru da predsjednikom Vijeća imenuje Krunoslava Antoliša, a članovima Gordana Bosanca, Josipa Čerinu, Alberta Jurišića, Krešimira Margaletića, Nikolu Mijatovića i Nenadu Vukman.