Dnevne novosti

Vlahušić: Nadam se da će Ustavni sud na vrijeme donijeti odluku o Zakonu o lokalnim izborima

24.03.2017 07:35 DUBROVNIK, 23. ožujka 2017. (Hina), Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) rekao je u četvrtak kako se nada da će Ustavni sud odluku o Zakonu o lokalnim izborima donijeti ''na vrijeme'', odnosno do početka kandidacijskog postupka, te potvrdio kako ima "spremnu zamjenu" ako se on ne bude mogao kandidirati.

''Polovicom travnja počet će proces kandidiranja i trajat će do kraja travnja. Nadam se da će Ustavni sud do tada donijeti odluku. Bez obzira kakva ona bila, budući gradonačelnik će biti iz HNS-a'', rekao je Vlahušić na konferenciji za novinare, te potvrdio kako ima spremnu zamjenu ako se on ne bude mogao kandidirati. Ipak je odbio podijeliti ime ''zamjenskog kandidata'' s novinarima, te na upit samo ponovio kako je on kandidat HNS-a.

Izmjenama Zakona o lokalnim izborima, koje je Sabor usvojio krajem prošle godine na prijedlog Mosta nezavisnih lista, Vlahušić se ne može kandidirati na lokalnim izborima jer je protiv njega donesena pravomoćna osuđujuća presuda u "aferi Šipan".

Oporba je zakon prozvala "lexom Vlahušić", tumačeći da ga je Most predložio samo kako bi iz izborne utrke u svibnju izbacio dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića, a u siječnju je Ustavnom sudu upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti usvojenih izmjena.Policija mora naći tko je Mostovom kandidatu probušio gume Vlahušić je pozvao policiju da istraži tko je Mostovom Maru Kristiću izbušio gume na automobilu nakon što je objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika i naglasio da se nikome ne smije uništavati imovina.

''To je posao za policiju da istraži, moramo znati tko je odgovoran jer takve stvari u našem gradu nisu primjerene. Mi smo, s obzirom na tri milijuna turista godišnje, daleko najsigurniji grad u Hrvatskoj i ovakvo nešto nešto nije dobro'', rekao je Vlahušić.