Dnevne novosti

Sberbank spreman i dalje financijski podržavati Agrokor

21.03.2017 07:15 ZAGREB, 20. ožujka 2017. (Hina), Dodatno financiranje pomoći će stabilizirati situaciju tekuće likvidnosti Agrokora u očekivanju "visoke sezone", a Sberbank zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama-kreditorima radi na rješavanju tog problema, odgovorili su u ponedjeljak iz ruske državne banke na upit Hine. 
"Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu produžava pružati financijsku potporu usmjerenu k stabilizaciji njegova tekućeg poslovanja", rekli su Hini iz Sberbanka.

Predstavnici te banke sastali su se s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do sutra, naglašavaju iz Sberbank. U Sberbanku za sada ne mogu procijeniti iznos nužan za dodatno financiranje Agrokora.

Isto tako, moguće je da će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, kažu u ruskoj banci."Nakon što se riješi hitan problem normalizacije likvidnosti bit ćemo spremni razmotriti nastavak mogućeg dugoročnog restrukturiranja koncerna", ističu iz Sberbanka.

Pritom navode da "smislena može biti prodaja dijela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom s bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za vjerovnike i trenutne dioničare". Iz ruske državne banke ponavljaju kako ne želi upravljati Agrokorom niti biti njegovim vlasnikom i ta pitanja ne razmatraju.