Dnevne novosti

Zakon o naknadi štete zbog povreda tržišnog natjecanja doprinjet će savjesnijem poslovanju

17.03.2017 07:35 ZAGREB, 16. ožujka 2017. (Hina), Saborski zastupnici u četvrtak su podržali prijedlog Zakona o postupcima naknade štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja, istaknuvši da će njegova primjena pridonijeti većem broju postupaka za naknadu štete, ali i savjesnijem poslovanju kompanija.
Cilj zakona je osigurati da oštećenici kojima je šteta nastala povredom Europskog ili nacionalnog prava tržišnog natjecanja, dobiju punu kompenzaciju povrede koju su pretrpjeli. U ime Kluba zastupnika HDZ-a Grozdana Perić naglasila je da se tim zakonom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU-a te da bi trebao doprinijeti ujednačavanju pravilima među država članicama.

"Dosadašnje razlike među državama članicama u postupcima naknade štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja rezultirale su malim brojem postupaka i zato je potrebno usvojiti ujednačena pravila", kazala je.Iako ovaj zakona otvara put za tužbe, trebao bi također dodatno ojačati poziciju potrošača u Hrvatskoj, ali i dovesti do savjesnijeg poslovanja kompanija, kazao je Gordan Maras u ime Kluba zastupnika SDP-a podržavši zakonski prijedlog.

Mile Horvat u ime Kluba SDSS-a osvrnuo se na definiciju kartela, upitavši hoće li se taj zakona moći primjenjivati na mljekarstvo gdje, kako je kazao, nekoliko tvrtki kontrolira preko 70 posto tržišta otkupa mlijeka. "Jesu li oni monopolisti ili karteli i dolaze li pod udar ovog zakona?

Ako jesu onda su razriješene mnoge dileme i šalje se poruka da su oni doveli do kolapsa mljekarstva", ustvrdio je .Vladajući i oporba u poslijepodnevnom dijelu sjednice također su podržali prijedlog zakona o provedbi uredbe Europskog parlamenta i vijeća o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu.

Uredba bi trebala rezultirati povećanjem djelotvornosti javnih i privatnih internetskih usluga, elektroničkog poslovanja i elektroničke trgovine u Europskoj uniji. Također bi trebala doprinijeti većem povjerenju u elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu , kazala je u ime predlagatelja Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ivan Pernar (ŽZ) kazao je da se u Saboru raspravlja o još jednoj direktivi EU-a dok građani propadaju, osvrnuvši se na slučaj deložacije Nevenke Licul u Rijeci. "Ako se provede tajna deložacije gospođe Licul napravit ću šou i cirkus u Saboru kakav još niste vidjeli", najavio je.

Bez rasprave prihvaćen  je i prijedlog odluke Odbora za pravosuđe da se za članove Državnoga sudbenog vijeća (DSV) imenuju  Orsat Miljenić i  Miroslav Šimić, a za članove Državnog odvjetničkog vijeća  Peđa Grbin te  Dražen  Bošnjaković. Sabor sjednicu nastavlja u petak.