Dnevne novosti

UPUZ: Na popisu parafiskalnih nameta i dvije zdravstvene usluge

16.03.2017 07:30 ZAGREB, 15. ožujka 2017. (Hina), Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) upozorila je u srijedu da je Ministarstvo gospodarstva na popis parafiskalnih nameta stavilo i dvije usluge koje obavljaju zavodi za javno zdravstvo, a nužne su za održavanje i očuvanje dostignutog zdravstvenog standarda u Hrvatskoj, pa se ne bi smjele svrstati među parafiskalne namete.
Riječ je o zdravstvenim pregledima na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom i naknadi za edukaciju o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom. Te usluge propisane su Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i nikako ne bi smjele pripadati u kategoriju parafiskalnih nameta jer se njima obavljaju zdravstveni pregledi i edukacija osoba koje su potencijalni nositelji i širitelji zaraznih bolesti, ističe UPUZ u priopćenju.

Hrvatska više od 18 posto BDP-a ostvaruje u sektoru turizma u kojem rade zdravstveno nadzirani ugostiteljski djelatnici, a ukidanjem tih usluga ili smanjenjem njihove frekvencije dovela bi se u pitanje zdravstvena sigurnost osoblja i konzumenata, upozorava UZUP.

"Umjesto da zdravstvenu sigurnost, koju nude naši turističko-ugostiteljski objekti upravo zahvaljujući takvim preventivnim zdravstvenim pregledima, promoviramo i marketinški iskoristimo, suočavamo se s nerazumljivom inicijativom da se pregledi ukinu ili obavljaju neprimjerenom učestalošću", navodi se u priopćenju.,

Preventivni pregledi ne smiju biti svrstani u kategoriju parafiskalnih nameta i zato što se radi o specijaliziranoj, visokostručnoj usluzi iza koje stoji rad doktora medicine specijalista epidemiologa i mikrobiologa, kao i magistara sanitarnog inženjerstva, dok su parafiskalni nameti isključivo nameti slični poreznim davanjima.

UPUZ stoga traži da se zbog zdravstvene sigurnosti građana te usluge uklone s popisa, tim više što je i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u svojim javnim istupima potvrdila da se neće ukinuti preventivni pregledi u sektoru turizma i ugostiteljstva.