Dnevne novosti

Sabor: Zastupnici upozoravali na zagađenje u Slavonskom Brodu, Pernar u znak prosvjeda šutio

03.03.2017 07:30 ZAGREB, 2. ožujka 2017. (Hina), Raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti zraka saborski su zastupnici u četvrtak iskoristili kako bi opet upozorili na problem rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja zagađuje i narušava zdravlje građana Slavonskog Broda, što je Ivana Pernara iz Živog zida ponukalo na osebujnu reakciju - da svoju raspravu stojeći odšuti.
SDP-ovka Marta Luc Polanc upozoravala je kako je u Slavonskom Brodu tijekom mjerenja u samo jednom mjesecu koncentracija dopuštenog onečišćenja veća od dopuštenog na godišnjoj razini. "Jučer smo čuli i poruku iz susjedne države vezano uz Slavonski Brod i rafineriju u Bosanskom Brodu, gdje je kvaliteta zraka uzrokovana proizvodnjom u Bosanskom Brodu narušena, a predsjednik Republike Srpske gospodin Dodig govori da Hrvatska daje krive informacije da oni neće ništa modernizirati", zamjerao je njezin stranački kolega Gordan Maras.

Razočarao ga je, kaže, nedavni posjet predsjednice Republike "koja je jednostavno promotivnom akcijom otišla u Slavonski Brod, a sada se vidi niti da Rusi reagiraju niti da ljudi iz Republike Srpske reagiraju. Znači potrošila je dnevnicu, otišla tamo, ubila vrijeme, a napravila nije ništa", ustvrdio je.

SDP je najavio i i slanje u proceduru dopunu Zakona o tržištu nafte kojim će Janafu biti onemogućen dotok nafte na područja gdje time ugrožava ljudske živote.Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg uvjeravao je kako je vlada svjesna problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

"Trenutno djelujemo u tri pravca. Prvi pravac je predložena plinifikacija RH prema Rafineriji u Bosanskom Brodu, s tim u vezi mogu naglasiti da je u Ministarstvu zaštite okoliša obavljeno niz preliminarnih sastanaka s tvrtkom Plinacro. S druge strane mogu sa zadovoljstvom reći da su i od strane ruskog vlasnika iz Bosanskog Broda na takav prijedlog došli pozitivni komentari tako da će se i ta strana, siguran sam, uključiti u rješavanje problema", rekao je Šiljeg. Najavio je također kako se radi i na međudržavnoj razini te bi se, kaže, uskoro trebala organizirati zajednička sjednica Vlade RH i Vijeće ministar BiH.

HSS-ovac Davor Vlaović upozorio je i kako sličan problem kvalitete zraka imamo i u Sisku i u Rijeci pa i u Zagrebu zbog čega bi problem trebalo sagledati cjelovito.Izmjenama Zakona o zaštiti zraka nacionalno zakonodavstvo usklađuje se s europskim.

Pernar šutnjom prosvjedovao, Bunjac ga branio pa zaradio opomenu"Mi u našoj zemlji svjedočimo godinama demagogije praznih riječi, pustih govora o pitanju rješenja problema sa zrakom u Slavonskom Brodu, a ovaj zakon taj problem ne rješava.

Nikakvom regulativom to nećemo riješiti nego tek onda kad se BiH prisili da prestane trovati. U Tuzli imaju termoelektranu i zagađenje i vlada BiH ne poduzima ništa... Ne znam više što reći, vidim da nema volje, puno se priča s obje strane, a ništa ne radi. Ja ću zato šutjeti idućih osam minuta za sve žrtve takve politike BiH tako i naše koja ravnodušno to trovanje promatra", rekao je Pernar i zašutio.

Nakon toga na povredu Poslovnika požalila se Marija Jelkovac (HDZ) rekavši kako je Pernar odstupio od općih pravila ponašanja s obzirom da je veći dio svoje rasprave odšutio, a pridružio joj se i njezin stranački kolega Josip Križanić.U obranu svog stranačkog kolege Pernara ustao je Branimir Bunjac.

"Bolje i vi da šutite jer ste pametniji kad šutite", poručio je tako Bunjac kolegama zastupnicima što je razljutilo predsjedavajućeg Željka Reinera koji mu je izrekao opomenu uz napomenu da se tako ne razgovara."Šutim jer vidim da od pustih priča nema ništa", obrazložio je na kraju Pernar svoju šutnju.