Dnevne novosti

Hrvatski odvjetnici primili kolege iz Američke odvjetničke komore

01.03.2017 07:25 ZAGREB, 28. veljače 2017. (Hina), U Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) u utorak je održan okrugli stol na kojem su se hrvatski odvjetnici susreli s kolegama iz Američke odvjetničke komore (ABA) koja broji više od 400.000 članova.

Izaslanstvo ABA-e u Zagrebu predvode Linda Klein, predsjednica ABA-e i Sara Sandford, predsjednica Međunarodnog odjela ABA-e. Sudionike seminara pozdravila je i ambasadorica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.Zajednički seminar početak je intenzivnije suradnje američkih i hrvatskih odvjetnika, izvijestio je HOK. Ističu da su HOK i ABA nakon višegodišnjih kontakata 2014. potpisali prvi ugovor o suradnji, koji je obnovljen 2016.

"ABA ovakve ugovore o suradnji, osim s HOK-om, ima još sa samo nekoliko odvjetničkih komora u svijetu. Ovaj ugovor omogućuje uspostavljanje uvjeta za suradnju, razvijanje zajedničkih projekata, mogućnost razmjene i stručnog usavršavanja te razmjenu informacija pravne, tehničke i društvene prirode, a pruža i mogućnost hrvatskim odvjetnicima da se pridruže Međunarodnom odjelu ABA-e", navode u HOK-u.

Prenose i riječi predsjednika HOK-a Roberta Travaša koji je naglasio kako je hrvatsko i američko tržište neusporedivo, a pravni sustavi potpuno različiti. No, istaknio je da su odvjetnici u obje države "isti u pružanju pravne pomoći klijentima i u stalnoj borbi za očuvanje i napredak neovisnog i samostalnog odvjetništva".

Travaš je, ističu u HOK-u, govorio i "o položaju odvjetništva u Hrvatskoj i određenim smjerovima administracije Europske unije iz kojih proizlazi nerazumijevanje položaja i uloge odvjetništva u nekim manjim državama EU, pa tako i u Hrvatskoj, te nametanja jedinstevnog načina obavljanja odvjetništva kako bi se pogodovalo većim članicama".

"Doista nemamo nikakav strah od konkurencije jer niti jedan strani odvjetnik ne može bolje od nas poznavati komplicirane, neusklađene i brojne hrvatske zakone i propise. Ovdje se radi o borbi za očuvanje našeg pravnog sustava i ostvarenje prava građana u tom sustavu, a što je ostvarivo samo s neovisnim odvjetništvom i obavljanjem odvjetničke službe s dignitetom i poštovanjem,", istaknuo je Travaš u uvodnom govoru.

Američka odvjetnička komora ima više od 400.000 članova i jedna je od najvećih odvjetničkih komora u svijetu. Osnovana je 1878. pa je tako i jedna od najstarijih profesionalnih organizacija na svijetu.