Dnevne novosti

Zagrebačka županija novcem iz EU fondova sufinancirati će vodoopskrbu za 105.000 stanovnika

15.02.2017 07:15 ZAGREB, 14. veljače 2017. (Hina), Zagrebačka županija sufinancirat će novcem iz EU fondova priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika na istoku županije, što znači da bi u sustav vodoopskrbe trebalo biti uključeno više od 90 posto stanovnika županije, a radovi bi, ako Europska komisija odobri projekt, trebali početi u rujnu.

Riječ je o projektu "Regionalni vodoopskrbi sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok", vrijednom 100 milijuna eura, istaknuto je u utorak na radnom sastanku u Zagrebačkoj županiji. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ustvrdio je da je taj projekt iznimno važan za Zagrebačku županiju jer se odnosi na područje deset općina i četiri grada, gdje neka područja, čak i cijele općine, nemaju ni metra javnog vodovoda.

"Govoriti o 21. stoljeću i imati takvo stanje baš i nije nešto, i ovaj napor nas i svih naših suradnika koji su radili na tome niz godina je bio izniman i plod toga će biti da će konačno i krenuti realizacija na terenu", rekao je. Projekt vrijedan 702 milijuna kuna (bez PDV-a) trebao bi se financirati 68 posto iz EU fondova, a 32 posto činila bi nacionalna komponenta, tj. 12,55 posto iz državnog proračuna. Isto toliko sufinancirale bi ga i Hrvatske vode, a jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije projekt bi sufinancirale sa 6,28 posto. Kožić kaže da će tako Zagrebačka županija u tom projektu sudjelovati s više od 45 milijuna kuna, što je za njih znatan iznos, ali i simboličan u odnosu prema ukupnom iznosu. 

Dodao je kako je riječ o prvoj etapi čija je vrijednost oko 80 posto ukupnog projekta. Očekuje da će projekt krajem ožujka ili u travnju aplicirati za fondove EU, a ako aplikacija bude prihvaćena, realizacija bi trebala početi u rujnu.Župan Zagrebačke županije izrazio je zadovoljstvo sastankom s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije o projektu na kojemu rade dulje od sedam godina.

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos istaknula je kako je riječ o velikom projektu pa će ići na odobrenje Europskoj komisiji te vjeruje da će, nakon što bude odobren, u rujnu početi radovi. Podsjetila je da zasad oko 64 posto stanovništva Zagrebačke županije ima pristup vodoopskrbi, a realizacijom tog projekta više od 90 posto stanovništva te županije bit će priključeno na javni vodoopskrbni sustav. Na sastanku i o zaštiti od poplava Kožić je izvijestio da su na današnjem sastanku razgovarali i o ostalim projektima koji su pripremljeni za prijavu na EU fondove.

Rekao je kako bi ove godine bilo izgledno da se na području Zagrebačke županije prijave projekti vrijedni oko milijardu i 400 milijuna kuna koji se odnose na vodoopskrbu i odvodnju. Istaknuo je kako su razgovarali i o iznimno važnoj temi - zaštiti od poplava.Podsjetio je da je na području Zagrebačke županije 2010. bila velika poplava te da se od tada za održavanje stare mreže i izgradnju nove potrošilo više od 100 milijuna kuna na godinu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je riječ o šest EU projekata vrijednih više od dvije milijarde kuna. Istaknuo je kako treba izgraditi 900 kilometara vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovoda, više od stotinu crpnih stanica i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Rekao je da ove godine počinje gradnja te kako se nada da će za dvije do tri godine građani "osjetiti koristi od tih velikih projekata".