Dnevne novosti

Za projektnu dokumentaciju riječke prigradske željeznice osigurano 8,5 milijuna eura

07.02.2017 07:15 RIJEKA, 6. veljače 2017. (Hina), Za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravni pitanja u projektu prigradske riječke željeznice osigurano je 8,5 milijuna eura, od  kojih je 85 posto europskih sredstava, a ostali dio osigurat se udruženo Rijeka, Bakra, Matulji i Primorsko-goranska županija, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Naglasio je da bi se u prvoj fazi projekta, kojeg će provoditi Hrvatske željeznice, išlo u izgradnju drugog kolosjeka postojeće pruge na dionici od Škrljeva do Jurdana te da bi na toj dionici, koja prolazi središtem Rijeke, umjesto sadašnjih nekoliko, bilo uređeno dvadesetak novih željezničkih postaja, od kojih nekoliko podzemnih. Nastavak projekta uključio bi i rekonstrukciju riječkog kolodvora, što bi, sve zajedno, rasteretilo 30 posto cestovnog prometa u središtu grada.  

Planira se da bi izgradnja mogla početi 2020., trajala bi četiri godine,  a procjenjena vrijednost radova je oko dvije milijarde kuna. U drugoj fazi istočni krak pruge nastavio bi se prema Kraljevici i Omišlju na otoku Krku, što bi, rekao je Boras Mandić, povezalo riječku aglomeraciju u jedinstvenu cjelinu. Dodao je da je sada razvidna greška gradova i općina, koji nisu ušli u aglomeraciju, primjerice Bakra i Matulja, budući da bi se i na toj razini, u okvirima aglomeracije, za projekt mogla koristiti sredstva europskih fondova. 

Zamjenik župana istaknuo je u nastavku da je jutros na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina zaprimljen prvi kamion te da se komunalni otpad više ne odvozi u druge županije i gradove. Pojasnio je da je resorno ministarstvo odbilo žalbu protiv dozvole za gospodarenje otpadom za Marišćinu i podsjetio da do početka ožujka centar radi na temelju privremene uporabne dozvole.

U županiji očekuju da će se zakonskim izmjenama do tada omogućiti rješavanje postojećih imovinsko-pravnih prepreka, kako bi se moglo produljiti privremenu ili ishodovati konačnu uporabnu dozvolu za Marišćinu.