Dnevne novosti

Povjerenik EK za zdravstvo u Hrvatskom saboru

03.02.2017 07:10 ZAGREB, 2. veljače 2017. (Hina), Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj, sastao se u četvrtak s predstavnicima triju saborskih odbora - za zdravstvo i socijalnu politiku, poljoprivredu, te europske poslove, koje je upoznao sa aktivnostima koje EK poduzima na području javnog zdravstva, prevenciji bolesti i sigurnosti hrane.
Andriukaitis je poručio da EU treba pojačati aktivnosti u prevenciji konzumacije duhana i alkohola, kao i na smanjenju unosa šećera, soli i transmasnih kiselina u organizam u svakodnevnoj prehrani.Jedno od značajnih izazova za sve zemlje EU-a jest poduzimanje mjera koje će dovesti do veće sigurnosti i kvalitete hrane, te u okviru toga prevencija bolesti životinja, poput svinjske i ptičje gripe ili bolesti kvrgave kože, koja je na granicama EU.

Kako bi se smanjilo bacanje hrane, cilj europskog povjerenika je da se iduće godine donese plan koji bi omogućo njezino doniranje.

Hrvatska je, po podacima Eurostata, na trećem mjestu u EU po broju pušača te iznad prosjeka EU po prekomjernoj težini i konzumaciji alkohola kod 15-godišnjaka. Hrvatska, istaknuli su zastupnici, ulaže u prevenciju bolesti, posebice malignih bolesti u kojima imamo još uvijek visoke stope smrtnosti, a u suradnji s industrijom napravljen je pomak u smanjenju soli u određenim prehrambenih proizvodima.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je kako bi na razini EU, koja je vođenje zdravstvene politike prepustila zemljama članicama, trebalo pokušati postići neki oblik konsenzusa u prevenciji nezarazih bolesti, odnosno snažnije definirati mjere za borbu protiv pušenja, smanjenje udjela soli u proizvodima, smanjenje unosa šećera putem gaziranih pića ili uporabe transmasnih kiselina u gotovim i polugotovim proizvodima.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić ocijenila je kako je u kontroli hrane postignuta dobra suradnja između Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, te napomenula da u Hrvatskoj djeluje Agencija za hranu i 35 ovlaštenih laboratorija za kontrolu hrane.