Dnevne novosti

Plenković posjetio MORH; razmatra se inicijativa temeljnog vojnog osposobljavanja

01.02.2017 07:25 ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina), Premijer Andrej Plenković u utorak je posjetio Ministarstvo obrane (MORH) gdje ga je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio o novim inicijativama, poput temeljnog vojnog osposobljavanja te  povratku vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna.
Nove inicijative trenutno se razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, a potaknute su novim sigurnosnim ugrozama, rekao je Krstičević govoreći o ključnim aktivnostima i planovima MORH-a u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a. "Moramo biti svjesni rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka  koje se tiču svih građana", rekao je ministar na sastanku u Ministarstvu na koji je premijer Plenković došao u pratnji ministra financija Zdravka Marića i drugih suradnika.

Krstičević je izrazio uvjerenost da će uskoro biti doneseni novi strateški dokumenti - Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.Također, ministar je podsjetio kao nas u ovoj godini čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtjeva najširi društveni konsenzus, a koja podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

"Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava, mora imati potporu i u civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao osnovnog temelja razvoja", zaključio je ministar.Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov upoznao je Plenkovića sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH. Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade, u pratnji ministra Krstičevića, posjetio je vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te se upoznao s operativnim postupcima HRZ i PZO-a u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, predsjedniku Vlade prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH u sustavu NATINAMDS.