Dnevne novosti

Udruga dentalnih tehničara: Vratite nas u zdravstveni sustav

01.02.2017 07:15 ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina), Udruga dentalnih tehničara uputila je u utorak otvoreno pismo u kojem od nadležnih traži da se struka dentalnih tehničara vrati u zdravstveni sustav te da ih se prizna kao ravnopravne zdravstvene djelatnika koji će samostalno sklapati ugovore sa HZZO-om i biti plaćeni za svoj rad, a ne da njihove interese zastupa Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM).
 "Privatizacijom primarne zdravstvene zaštite 1998. dentalni tehničari su jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava i postaju roblje na tržištu rada. Cijelo ovo vrijeme tražimo HKDM da ukine naše ropstvo, ali nikad nismo dobili traženu pravnu pomoć", ističe predsjednica Udruge Živana Radić u pismu upućenom predsjednici države, predsjedniku Hrvatskog sabora, Ministarstvu zdravstva i HZZO-u. 

Navodi kako u Hrvatskoj djeluje 1900 dentalnih tehničara za čije se ugovorene usluge godišnje izdvaja 500 milijuna kuna, no, kako tvrdi, ne zastupa i interese dentalnih tehničara već samo "stomatološke elite". "Minimalno tisuću privatnih stomatologa, koji nikada nisu bili dio sustava, privatizacijom se uhljebilo u zdravstvo i iz njega godišnje isišu više do 500 milijuna kuna", tvrdi Radić i dodaje kako je ugovorni odnos s HZZO-om sklapa stomatolog - privatnik, koji  tri puta naplati rad  i materijal dentalnih tehničara. 

Dentalni tehničari su, ističe se u pismu, neophodni dio stomatološkog tima i bez njih nema kompletne stomatološke zdravstvene zaštite te trebaju biti ravnopravni ugovorni zdravstveni djelatnici.