Dnevne novosti

Orepić opovrgnuo teške optužbe migranata na račun policije

25.01.2017 07:15 ZAGREB, 24. siječnja 2017. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u utorak je uputio javni poziv nevladinim udrugama da policiji donesu dokaze o navodnom maltretiranju migranata, kako bi zajednički riješili taj problem ako postoji, budući da policija ne raspolaže tim dokazima.

Upitan za teške optužbe migranata, na račun hrvatske policije, u kojima se spominju teška ozljeđivanja, krađe i primanje mita, Orepić je u Dnevniku Nove tv izjavio da te optužbe nisu istinite.  Dodao je kako nema saznanja da je hrvatska policija zaprimila dosad bilo kakve prijave o policijskom maltretiranju migranata. Istaknuo je pritom da dio migranata ilegalno prelazi hrvatsku granicu i izbjegava zahtjev za azilom u Hrvatskoj jer bi Hrvatska tada bila prva zemlja EU, u koju bi ih se kasnije vraćalo iz nekih drugih europskih zemalja u koje žele otići. 

Nevladine udruge koje su najavile da će sutra nadležnim tijelima podnijeti službenu prijavu, potkrepljenu dokazima, pozvao je da dokaze dostave u najbližu policijsku postaju te obećao da će se nakon toga provesti detaljna istraga.  

Tražimo zajedničku suradnju s njima jer je to naš zajednički cilj, poručio je Orepić. Govoreći o situaciji na hrvatskoj granici prema Srbiji, istaknuo je da je često riječ o ilegalnim prelascima te da je zadaća hrvatske policije spriječiti ih, što unosi nervozu raznim krijumčarima. "Sve ovo što se događa na granicama, uglavnom se radi o osobama koje ilegalno prelaze granicu, odnosno o krijumčarenju ljudi, koje mi uspješno sprječavamo. Na to upućuju podaci da smo samo prošle godine imali 139 kaznenih djela koja terete 159 osoba", rekao je ministar.

Istaknuo je i da je u ovom trenutku uHrvatskoj migrantsku problematiku možemo zanemariti. "Mi jednostavno nemamo problem što se tiče migranata u Hrvatskoj", ustvrdio je ministar koji sastanak s nevladinim udrugama, o pitanju migranata, očekuje već u ponedjeljak. "Tražimo intenzivnu suradnju, jer to su naši zajednički izazovi, a pozivam i sve te koji se nazivaju migrantima da se uredno prijavljuju u prvoj sigurnoj zemlji u koju prijeđu i da tamo zatraže azil i dobit će zaštitu koja je potrebna. Ilegalne procese Hrvatska će na svojim granicama, budite uvjereni, spriječiti", poručio je Orepić.

Inicijativa Dobrodošli i udruga Are You Syrious? pozvale su u utorak hrvatsku policiju da hitno prekine nasilno i nezakonito vraćanje izbjeglica s teritorija Hrvatske, da žurno provede istragu o nezakonitom protjerivanjima preko granice i sankcionira nasilne djelatnike i nadležne osobe, te da organizira povrat nezakonito protjeranih izbjeglica koje žele zatražiti azil u Hrvatskoj.