Dnevne novosti

Srđ je Grad: Ministar Butković mora objasniti razlog djelomičnog usvajanja žalbe koncesionara

24.01.2017 07:25 DUBROVNIK, 23. siječnja 2017. (Hina), Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad poručila je u ponedjeljak u priopćenju kako je ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković dužan objasniti javnosti zašto je ''djelomično prihvaćena'' žalba koncesionara Terminala za brodove na kružnim putovanjima u Dubrovniku, a napomenuli su i kako njega osobno drže odgovornim ''za svu štetu koja će iz takve odluke izvjesno nastati''.
''Srđevci'' u priopćenju ponavljaju svoj stav kako ''putničkim terminalom u Gružu treba upravljati Grad Dubrovnik preko svojih tvrtki jer će se samo na taj način uskladiti interesi Grada i šire zajednice u upravljanju najvažnijom gospodarskom djelatnošću ovog područja''.''Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik poništilo je u srpnju 2016. koncesijski predugovor za putnički terminal u luci Gruž s tvrtkom Dubrovnik International Cruise Port Investment temeljem klauzule predugovora koja definira uvjete raskida bez obveze po ugovorne strane u slučaju da se ugovor o koncesiji ne potpiše do određenog roka.

Kako se taj uvjet nije ispunio, Upravno vijeće je s pravom donijelo odluku o raskidu predugovora," ističu srđevci."U tom trenutku, tadašnji, a i aktualni ministar, stao je iza odluke Upravnog vijeća, dodatno osnažujući odluku o raskidu predugovora tvrdnjom kako je, osim probijanja roka za potpis ugovora, razlog raskida i činjenica da je koncesionar tražio državne garancije kao i povećanje cijene po putniku, što je sve u suprotnosti s uvjetima natječaja'', ističu Srđevci.

Dodaju kako je resorno ministarstvo dužno objasniti građanima Dubrovnika zašto i kako na 40 godina daje na upravljanje najvrjedniji maritimni resurs grada, infrastrukturni objekt čijim će se upravljanjem praktički definirati prometna situacija u gradu i koji će bitno utjecati na razvoj gospodarskih djelatnosti. ''Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture poništilo je odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik, a činjenica da Ministarstvo, navodeći samo kako je žalba koncesionara djelomično usvojena, ne daje objašnjenje takve odluke, zabrinjavajuća je i budi sumnje u transparentnost odlučivanja," kaže se u priopćenju.

"Na žalost i na štetu građana grada Dubrovnika, a u konačnici i građana Republike Hrvatske, ovo nije prvi put da se odluke presudne za život Grada i njegov gospodarski razvoj donose van Dubrovnika, ne uzimajući u obzir dugoročne učinke takve odluke'', navode iz liste Srđ je Grad te podsjećaju kako je zbog sumnji u transparentnost postupka Hrvatska komora arhitekata ukinula registarski broj za arhitektonsko-urbanistički natječaj za ovaj projekt.