Dnevne novosti

HSU: Vlada namjerava uvesti diskriminaciju starijih osoba

29.12.2016 07:25 ZAGREB, 28. prosinca 2016. (Hina), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u utorak je oštro prosvjedovala zbog najava da se osobama starijim od 65 godina uvede obvezni liječnički pregled za produženje vozačke dozvole, poručivši kako Vlada namjerava uvesti diskriminaciju starijih osoba.

Postojeće zakonsko rješenje kojeg je propisala Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, a koju je podržavao HSU to pitanje rješava na potpuno transparentan i prihvatljiv način koji ide u korist sigurnosti prometa na cestama i starijim građanima, a ne lobijima čiji je interes zarađivati na osobama čija je jedina "krivnja" to što su stariji od 65 godina, poručili su u priopćenju.

Po važećim propisima koje Vlada želi promijeniti, zdravstveni pregled se treba obaviti u slučaju da je obveza pregleda utvrđena uvjerenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izdana. HSU smatra nedopustivim i nemoralnim namjeru Vlade da propiše obvezan liječnički pregled za osobe starije od 65 godina čime se na mala vrata uvodi još jedan "parafiskalni" namet s ciljem dodatnog osiromašenja umirovljenika i bogaćenja onih koji su već bogati.

Iz HSU-a podsjećaju kako od ukupnog broja vozača u Hrvatskoj, više od 10 posto ima 65 i više godina, a statistike pokazuju da sudjeluju u 8,5 posto prometnih nesreća.Ističu i kako statistike pokazuju da starije osobe ne pripadaju najrizičnijim skupinama u prometu te pozivaju vladu da u interesu građana, odustane od dodatnog nametanja troškova i siromašenja starijih građana.