Dnevne novosti

Petrov o biranju ustavnih sudaca, odnosima HDZ-a i Mosta i neprimjerenom ponašanju u sabornici

12.12.2016 07:50 PETROV
ZAGREB, 11. prosinca 2016. (Hina) - Predsjednik Sabora Božo Petrov izjavio je u nedjelju nakon mise u zagrebačkoj Katedrali kako je potrebno postići konsenzus oko načina biranja ustavnih sudaca, odbacio da postaje trzavice između HDZ-a i Mosta, a za neprimjereno ponašanje Ivana Pernara u Saboru rekao da je samo iskoristio svoje pravo govora.

"Bitno je koji se ljudi biraju u Ustavni sud i na koji način. Mislim da se treba postići konsenzus da se načini biranja ustavnih sudaca promjene, da se zakon o Ustavnom sudu promijeni. Bitno je da građani steknu povjerenje u toliko ključne institucije", izjavio je Petrov i dodao da će sutra dati odgovor predsjedniku Ustavnog suda koji je zatražio.Ponovio je da bi promjene trebale ići u cilju veće transparentnosti i po potrebi sigurnosnoj provjeri kandidata za ustavne suce, te odbacio da oko toga ima trzavica između Mosta i HDZ-a. "Mi možemo imati različit stav u odnosu na HDZ, SDP, HNS i nema potrebe da bude trzavica. To je bila njihova volja i način kako će birati i po kojim kriterijima ustavne suce. Na to smo upozoravali  cijelo vrijeme tako da mi je začuđujuća izjava zašto se sad otvara tema kad je ta tema otvorena od trenutka kada su se počeli davati kandidati za ustavne suce", rekao je Petrov dodavši da je Most već tada upozoravao na četiri kandidata koja su im bila upitna i da ta tema traje od početka biranja kandidata. "Oni su odlučili drukčije, njihov izbor", kazao je.Napomenuo je da ne bi trebalo toliko polemizirati oko intervjua koji je dao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, nego da bi svatko trebao preuzeti odgovornost u trenutku glasovanja, pogotovo kada se biraju ustavni suci.

Komentirajući sinoćnju raspravu u Saboru o proračunu za 2017. godinu u kojoj se moglo čuti puno neprimjerenih riječi, te ponašanje Ivana Pernara (Abeceda demokracije), Petrov je kazao da bi se trebalo pridržavati  poslovnika. "Svaki saborski zastupnik ima pravo govoriti u određenim okolnostima o zadanoj temi.  Naravno da ima slobodu i on tu slobodu može iskoristiti. Jučer je gospodin  Pernar samo iskoristio svoje pravo govora, no ono što je izuzetno bitno je držati se teme", kazao je Petrov  dodavši kako nije primjetio i da je Pernar jeo pizzu u sabornici jer tada nije bio u Saboru. "Kada bih imao posao koji bi bio samo predsjedavanje Saborom, onda bih bio tamo cijelo vrijeme, no budući da imam i drugih poslova kao predsjednik Hrvatskog sabora ne mogu cijelo vrijeme biti u sabornici i to je razlog zašto postoji pet potpredsjednika Sabora". Što se tiče saborskih zastupnika, kazao je da se ne može se očekivati da apsolutno svi budu cijelo vrijeme u Saboru, iako bi njihova prisutnost trebala biti puno veća. Ocijenio je da su se dijelom stvari već promijenile u odnosu na prošli saziv Sabora i da je za 10 do 15 posto je povećana prisutnost saborskih zastupnika. "Za neke stvari jednostavno treba vrijeme", ustvrdio je.

Na novinarski upit kada će ići na kavu s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i što od nje očekuje, Petrov je kazao kako očekuje ne samo kavu, nego pravi sastanak. "Neke stvari trebaju se dogovoriti  i postići konsenzus i to i opozicija i pozicija,  o nekoliko izuzetno bitnih pitanja koje su strateške za budućnost  Republike Hrvatske. Bez obzira bili mi u poziciji ili poziciji, četiri do pet važnih stvari se treba dogovoriti tako da postoji dugoročna strategija za Hrvatsku, bez obzira tko bio na vlasti za četiri godine", kazao je Petrov.Na upit novinara o nemiru između HDZ-a i Mosta zbog europskih fondova izjavio je da nema nemira unutar vladajući partnera. "Iskreno ne znam da je toliki nemir. To sam danas vidio u  novinama, jednostavno treba vidjeti o čemu se radi. Ne vjerujem da postoji neki strašan sukob kako pišu.  Novine uvijek vole pisati o velikim sukobima. Nema velikih sukoba". Današnji Jutarnji list objavio je da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dalo "crveno svjetlo" novom Planu gospodarenja otpadom Ministarstava za zaštiti okoliša, odnosno upozorilo na preporuke Europske komisije i na zadane rokove, te da je navodno ugroženo povlačenje 6,8 milijardi eura iz EU.   

O tome ima li Most rješenje za Bjelolasicu, Petrov je izjavio kako postoji želja da se potiču hrvatske mogućnosti, hrvatski proizvodi i odredišta, no da ne može spriječiti ljude da odlaze u druge zemlje.O tome treba li preispitati ulogu predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina s obzirom objavljeni transkript SOA-e, Petrov je kazao da s tim nije upoznat.Nedjeljni Jutarnji objavio je transkript audiosnimaka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) s mjerama tajnog nadzora, provedenih od 4. do 20. srpnja 2010., nad vlasnikom Osijek Koteksa Dragom Tadićem, optuženim da je pokušao potkupiti suce Vrhovnog suda u slučaju Glavaš.