Dnevne novosti

"Stop program" za maloljetničke delinkvente

06.12.2016 07:50 ZAGREB, 5. prosinca 2016. (Hina) - Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (USZM) predstavila je u ponedjeljak "Stop program" kojim se maloljetničkim delinkventima omogućuje da se umjesto postupka na sudu i u centru za socijalnu skrb rehabilitiraju kroz edukativni razgovor ili rad u humanitarnim organizacijama i udrugama.
Program se temelji na prevenciji društveno neprihvatljivog ponašanja brzim djelovanjem policije, socijalnih radnika te stručnjaka za djecu i mlade, za razliku od sudskog postupka. Na USZM-ovoj konferenciji predstavljeni su ohrabrujući rezultati provedbe programa koji pokazuju da se stotinjak sudionika kasnije nije vraćalo neprihvatljivom ponašanju. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica USZM-a Lana Petö Kujundžić ustvrdila  je da prekršajni postupak nije dovoljno osjetljiv za djecu i "sve gura kod prekršajnog suca", a novčane kazne nemaju smisla ni utjecaja na ponašanje mladog čovjeka. S druge strane, "Stop programom" se zaobilaze prekršajne kazne, sudovi, novčane kazne, stigme i sl. "Nakon pristanka osobe i roditelja, policija upućuje mladu osobu stručnom suradniku u što kraćem roku, slijedi razgovor sa socijalnim pedagogom, a nakon razgovora počinje program", rekla je.Cilj je da se na loše ponašanje odmah odgovori protumjerom, kako bi mlada osoba shvatila da je to odgovor društva na neželjeno ponašanje, a pritom joj se pruža mogućnost da se oduži društvu i uči o sebi.

Irena Cajner Mraović s Hrvatskih studija ističe da su slični programi u zemljama EU-a pravilo, a ne izuzetak, pa se takav način postupanja može preuzeti kao praksa nadležnih institucija. "Želimo pomoći maloljetnicima kod kojih ne postoje ozbiljni rizični čimbenici za kritično ponašanje, nego su se htjeli dokazati u svojoj skupini ali su, nažalost, prešli granicu legitimnosti, kako ih ne bi uvlačili u kazneni postupak i time ih stigmatizirali te im nametnuli ulogu maloljetnih delinkvenata", kazala je Cajner Mraović. Djeca do 14 godina nisu kazneno odgovorna i ne podliježu kaznenom postupku, a svrha je "Stop programa" da maloljetnik od 14 do 18 godina starosti ne ide kroz kazneni postupak te da se prema njemu poduzimaju socijalno-zaštitne, a ne kazneno-pravne mjere."Povratne informacije su ohrabrujuće jer rezultati programa pokazali su upravo ono čemu smo težili, maloljetnici ne ponavljaju prekršaje, tako da oni i njihove obitelji imaju novu priliku", kaže Cajner Mraović.