Dnevne novosti

Stier: Hrvatska će štititi svoje državljane, protiv manipulacije s pravosudnim pitanjima

08.11.2016 07:20 ZAGREB, 7. studenoga 2016. (Hina), Hrvatska će uvijek štititi prava hrvatskih državljana kao što je to činila od samog početka te će tako pružiti i svu moguću pomoć pripadnicima HVO-a uhićenim u Orašju, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Ivo Stier, ističući pritom važnost depolitiziranja pravosuđa.
''Hrvatska je vrlo jasno rekla da će uvijek štititi prava hrvatskih državljana. To smo od samog početka činili", kazao je Stier u Europskom domu nakon tribine u povodu 20. godišnjice članstva Hrvatske u Vijeću Europe. "Moramo učiniti sve da pravosuđe u zemljama jugoistoka Europe funkcionira. Naša poruka je jasna - svaki zločin se mora kazniti, ali i pravosuđe mora biti potpuno depolitizirano i ne smije se manipulirati s pravosudnim pitanjima'', istaknuo je Stier i dodao da Hrvatska podupire sve europske reforme koje se moraju odraditi u zemljama koje su na putu prema EU-u, a to je i Bosna i Hercegovina.

Mi, kazao je Stier, želimo poduprijeti reforme, istaknuvši da je i Hrvatska morala ispuniti niz uvjeta u okviru poglavlja 23, a to moraju sada i zemlje s jugoistoka Europe."U tome želimo pomoći", poručio je šef diplomacije i podsjetio na doprinos Hrvatske u očuvanju teritorijalne cjelovitosti BiH.

Što se tiče uhićenih, rekao je Stier, od prvih trenutka smo stupili s njima u kontakt i oni će dobiti svu pomoć koju država može dati.O razlozima neodlaska ministra obrane Damira Krstičevića u Sarajevo nije htio govoriti. Poručio je samo kako su o tome sve rekli i ministar Krstičević i premijer Andrej Plenković.

Stier je prethodno na tribini podsjetio na pristupanje Hrvatske Vijeću Europe u studenome 1996. u Strasbourgu kao 40. članice u toj najstarijoj europskoj organizaciji, što je bila "potvrda naše opredijeljenosti za demokraciju, poštivanje ljudskih prava i vladavine prava". "Danas, iz ove perspektive, možemo ustvrditi da je ulazak u Vijeće Europe značio osnaživanje demokratskog sustava", rekao je Stier i istaknuo da nas je to članstvo pripremilo za ulazak u Europsku uniju.

Također je kazao da Hrvatska podržava djelovanje Vijeća Europe u jugoistočnoj Europi jer je upravo poštivanje standarda VE-a od "presudne važnosti" za taj dio našeg susjedstva. Stier je poručio da Hrvatska želi pridonijeti stabilizaciji europskog jugoistoka kao važnog elementa za cjelokupnu stabilnost Europe.Najavio je i da će sredinom 2018. Hrvatska predsjedati Odborom ministara, izvršnim tijelom Vijeća Europe.