Dnevne novosti

Saborski Odbor za obrazovanje o reviziji visokih učilišta

03.11.2016 07:15 ZAGREB, 2. studenoga 2016. (Hina) - Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu prihvatio je u srijedu izvješće o financijskoj reviziji visokih učilišta za 2014., koje je pokazalo da su kod polovice, od 68 pregledanih učilišta, utvrđene određene nepravilnosti zbog kojih su dobila uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju.
Od 88 javnih visokih učilišta, koliko ih je bilo u 2014., Revizija je pregledala njih 68: sedam sveučilišta, 55 fakulteta i šest veleučilišta s ukupnim prihodima od oko četiri milijarde kuna. Polovica pregledanih, njih 34, dobila su uvjetno mišljenje, među njima pet sveučilišta (u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku), 27 fakulteta i jedno veleučilište u Karlovcu.

Uvjetno mišljenje dobili su npr. osječki Ekonomski i Elektrotehnički, zagrebački Pravni, Arhitektonski, Građevinski, FER, PMF, Stomatološki i Muzička akademija te medicinski fakulteti u Osijeku i Rijeci itd. Članovi Odbora, poglavito iz oporbe, suglasili su se da izvješće Revizije pokazuje da stanje na visokim učilištima nije dobro, te izrazili zabrinutost zbog nalaza da učilišta ne izvršavaju naloge i ne ispravljaju nepravilnosti na koje su ranije upozoreni.

Zašto je tako, pitao je Milorad Pupovac (SDSS), koji kao i Željko Jovanović (SDP) drži da bi nalaz trebao ustanovama poslužiti da unaprijede poslovanje. Situacija nije katastrofalna, ali je zabrinjavajuća, čak polovica učilišta dobila je uvjetno mišljenje, kaže Jovanović kojeg najviše brine što, ionako skromna sredstva, učilišta ne troše po načelima dobrog financijskog upravljanja.

Posebnim problemom označava vlastite prihode učilišta, zanima ga ulažu li se u ona u veći standard ili samo da se "nabildaju" plaće, pa da "netko ima 42. 000 kuna mjesečno". Mirando Mrsić (SDP) pozornost skreće na pitanje autorskih honorara i ugovora o djelu na koje je, kaže, u 2014. potrošeno "vrtoglavih" 180 milijuna kuna. Navada da neki nastavnici predaju na više fakulteta godinama se ne rješava, tih 180 milijuna moglo se potrošiti na zapošljavanje mladih kadrova na fakultetu, kaže Mrsić.

Branimir Bunjac (ŽZ) problematizira podatak o visokim izdvajanjima za zaposlene na pojedinim visokim učilištima. I drugdje je uobičajeno da se za plaće daje do 60 posto sredstava, no kod nas ima slučajeva da taj udio prelazi 80 posto, kaže Bunjac referirajući se na podatak da, primjerice, na filozofskim fakultetima u Osijeku i Splitu, udio za zaposlene prelazi 80 posto, a vrlo blizu tome je Filozofski fakultet u Zagrebu.

Željko Reiner (HDZ) ne dijeli mišljenje oporbenih kolega, kaže da situacija ni izdaleka nije tako loša kakvom se želi pokazati. Suglasan je da je ključni problem kako natjerati ustanovu da ispravi greške zbog kojih je dobila uvjetno mišljenje. Reiner drži da puno problema proizlazi iz činjenice da neke stvari nisu dobro normativno rješene, poput autorskih honorara.