Dnevne novosti

Pravni fakultet u Zagrebu u petak će proslaviti 240. rođendan

02.11.2016 07:22 ZAGREB, 2. studenoga 2016. (Hina), Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstariji je i najveći pravni fakultet u Hrvatskoj, odlikuje se tradicijom dugom 240 godina koju će obilježiti u petak, 4. studenoga, "rođendanskom" proslavom na kojoj će uz Dan fakulteta najbolji studenti u prošloj akademskoj godini primiti nagrade.
Pravni fakultet jedna je od najstarijih sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta, koja neprekinuto djeluje od osnutka. Osnovan je uredbom carice Marije Terezije, a nastava je na fakultetu počela 4. studenoga 1776. godine. Fakultet ima i najbogatije opremljenu pravnu knjižnici u ovome dijelu Europe s 400.000 svezaka i pokriva sva pravna i srodna područja društvenih znanosti, a knjižnica posjeduje i mnoge raritete od prvorazredne važnosti za hrvatsku pravnu kulturu. 

U priopćenju što ga je Pravni fakultet objavio u ponedjeljak najavljena je proslava 240. godišnjice, a istaknuta je i misija toga fakulteta - obrazovanje kompetentnih stručnjaka u području prava, socijalnog rada i javne uprave koji će svojim znanjem i vještinama unaprijediti praksu, obrazovanje te znanstveno istraživački rad u navedenim područjima.

Uz napomenu kako fakultet već dugi niz godina ima priliku upisivati najbolje studente iz cijele Hrvatske, navedeno je kako je misija ta sastavnice zagrebačkoga Sveučilišta da razvija studijske programe na svim razinama studija temeljene na najnovijim znanstvenim i istraživačkim rezultatima, najvišim stručnim standardima i etičkim načelima i time stvara poticajno intelektualno okruženje. 

Na mrežnim stranicama navedena je i vizija Pravnoga fakulteta sažeta u opredjeljenju da i dalje, u skladu s načelima izvrsnosti, bude vodeća visokoobrazovna nastavna i znanstvena  ustanova u svome području u regiji. Ta se vizija temelji na daljnjemu jačanju suradnje s lokalnom zajednicom, gospodarstvom, tijelima državne sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti, institucijama civilnog društva, institucijama europskog istraživačkog prostora i prostora visokog obrazovanja, te u otkrivanju i ostvarivanju zajedničkih interesa pri iskorištavanju pozitivnih učinaka procesa izgradnje i usavršavanja vrijednih i praktično primjenjivih znanja i vještina.

U priopćenju je istaknuto kako nastavnici Pravnoga fakulteta uživaju nacionalni i međunarodni ugled, obavljaju najviše državne dužnosti i nerijetko su visokopozicionirani u uglednim međunarodnim tijelima, te zaključeno da  je Pravni fakultet nedvojbeno pridonio stvaranju hrvatskoga pravnog sustava, uspostavi države vladavine prava i odgajanju novih naraštaja pravnika.