Dnevne novosti

Ministrica Žalac najavila jaču potporu razvoju otoka

31.10.2016 07:10 NEREŽIŠĆA, 28. listopada 2016. (Hina) - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je u petak da će njezino ministarstvo jače poduprijeti razvoj otoka i najavila je mogućnost formiranja uprave za otoke, kako bi se veći tim posvetio samo toj tematici, priopćeno je iz Ministarstva.
„Otočanima moramo poboljšati uvjete života i stvoriti im preduvjete za ostanak na otocima i razvoj njihovog gospodarskog i turističkog potencijala. Ministarstvo je formiralo jasan stav prema hrvatskim otocima, a pomoću sredstava iz fondova EU još ćemo čvršće poduprijeti razvoj otoka“, izjavila je ministrica Žalac, koja je na Braču održala sastanak s loklanim i županijskim predstavnicima, a nazočili su i ministri graditeljstga i turizma Lovro Kuščević, ministar turizma Gari Cappelli.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odlučilo je pojačati brigu i posvetiti veću pozornost hrvatskim otocima. Ministrica Žalac najavila je da se u okviru Ministarstva razmatra mogućnost formiranja Uprave za otoke kako bi se cijeli jedan veći tim posvetio samo toj tematici, a s obzirom na važnost i brojnost otoka, oni će sigurno imati važniju ulogu u novoj financijskoj perspektivi, kaže se u priopćenju. Ministrima su ukratko predstavljeni projekti na području otoka Brača koji su u provedbi ili spremni za financiranje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije, a pobliže je prezentiran projekt Pustinja Blaca.

Također, najavljeno je obilježavanje  10. godišnjice Hrvatskog otočnog proizvoda, na Malom Lošinju 25. i 26. studenog.„Ovo su projekti koji će obogatiti turističku ponudi i zadržati ljude na otocima i iskreno se nadam da će se Pustinja Blaca realizirati uz pomoć EU sredstava. Otoci su biseri ove zemlje i naše veliko bogatstvo, tako da s ponosom mogu najaviti i obilježavanje 10. godišnjice Hrvatskog otočnog proizvoda,“ rekla je.

Ministrica Žalac u četvrtak je na Braču prisustvovala i Danima hrvatskog turizma, tradicionalnom skupu turističkih djelatnika kojim je obilježen završetak sezone. Ministrica je pohvalila rezultate koje je ostvario turistički sektor ove godine te najavila kako je uvjerena da će iduća sezona uz pomoć sredstava iz fondova EU biti još uspješnija, navodi se u priopćenju.