Dnevne novosti

Sabor u srijedu glasuje o "lex Vlahušiću"

24.10.2016 07:40 ZAGREB, 21. listopada 2016. (Hina), Hrvatski sabor će u srijedu glasovati o prijedlogu dopune Zakona o lokalnim izborima, najavio je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić zaključujući u petak opsežnu raspravu o tom prijedlogu.

Nakon toga, Sabor će u srijedu raspravljati o izmjenama Ovršnog zakona, rekao je Brkić malobrojnim zastupnicima koji su dočekali završetak rasprave o dopunama Zakona o lokalnim izborima, kojeg saborska oporba naziva "lex Vlahušić" i tvrdi da Most, koji ga je predložio, njime želi spriječiti dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića da se ponovo kandidira za prvog čovjeka Grada.  

Predloženim dopunama zabranilo bi se kandidiranje na lokalne dužnosti osobama "za koje u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje godinu dana" za najteža kaznena djela i ona protiv službene dužnosti.  

Iako je Vlahušiću odlukom Vrhovnog suda uvjetna kazna od 10 mjeseci smanjena na šest pa se predložena zabrana na njega ne može primijeniti, stječe se dojam da nitko u sabornici to nije shvatio pa se rasprava u najvećem dijelu vodila oko toga je li zakon pisan baš za njegov slučaj, koji je spominjan i dan ranije, tijekom rasprave o izmjenama izbornog zakona za parlamentarne izbore.