Dnevne novosti

Klinici Vrapče dodijeljeno 68 milijuna kuna za izgradnju Centra za forenzičku psihijatriju

19.10.2016 07:10 ZAGREB, 18. listopada 2016. (Hina), U Klinici za psihijatriju Vrapče u utorak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova za izgradnju Centra za forenzičku psihijatriju, ukupne vrijednosti 68 milijuna kuna, čija je gradnja počela prije deset mjeseci, a trebala bi biti završena u lipnju 2017. godine.
Centar veličine 4800 četvornih metara imat će 70 kreveta i 15 stolica dnevne bolnice, a u njemu će se liječiti počinitelji kaznenih djela kojima je sud izrekao prisilni smještaj i psihijatrijsko liječenje. Pacijentima će biti omogućeni različiti terapijski i rekreacijski sadržaji u zatvorenom i otvorenom prostoru u zaštićenom krugu oko Centra.

Ugovor su potpisali ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić, ravnatelj bolnice Vrapče Vlado Jukić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric, a potpisivanju je prisustvovao ministar zdravlja Dario Nakić. Tolušić je rekao kako je to prvi potpisani ugovor na području zdravstva koji se financira iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-2020". U okviru tog programa nedavno su raspisani natječaji ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna, predviđeni za nabavku nove medicinske opreme i financiranje drugih infrastrukturnih projekata u zdravstvu.

Ministar zdravlja Dario Nakić naveo je da su investicije u zdravstveni sustav nužne, a u izgradnju Centra, osim iz EU fondova, uložili su država i Grad Zagreb po 5 milijuna kuna. Ravnatelj Vrapča Vlado Jukić podsjetio je kako se radi o projektu o kojemu se govorilo 15 godina, za čiju je gradnju sva potrebna dokumentacija prikupljena još 2005. godine. Projekt je prije dvije godine uvršten među one koji će se financirati iz EU fondova, a prije 10 mjeseci krenulo se s građevinskim radovima koji su, do odobrenja sredstava iz EU fondova, financirani iz tekućih sredstava bolnice.

Jukić je naglasio kako su potrebe za smještajem forenzičkih bolesnika velike, s obzirom na dužinu boravka u bolnici od 1,5 do 2 godine, kao i zbog neodgovarajućeg smještaja bolesnika u sobama s po deset kreveta. Svrha projekta je povećati dostupnost kvalitetnog liječenja u Centru kroz povećanje prostornih kapaciteta, unaprijediti postojeće i razvijati nove načine zaštite forenzičko-psihijatrijskih pacijenata, smanjiti trajanje njihove hospitalizacije, te povećati efikasnost rehabilitacije i uključivanja u društvo.