Dnevne novosti

Plenković: Smatram da ćemo s Mostom naći razumno rješenje za izglasavanje vlade idući tjedan

12.10.2016 07:40 VLADA

ZAGREB, 11. listopada 2016. (Hina), Mandatar vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u utorak da će na sastanku sa sadašnjim i budućim predsjednikom Sabora, Željkom Reinerom i Božom Petrovom, razgovarati kako na najučinkovitiji način održati konstituirajuću sjednicu Sabora, a vjeruje da će s Mostom naći razumno rješenje oko izglasavanja vlade idući tjedan.

"Ideja je da s predsjednikom Hrvatskog sabora akademikom Reinerom i Božom Petrovom vidimo kako na najučinkovitiji i najbolji način izvesti konstituirajuću sjednicu Sabora i sve točke koje će biti na početku sjednice", kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a. Smatra da će s Mostom naći razumno rješenje vezano uz izglasavanje vlade idući tjedan i stavljanje na dnevni red Sabora zakona vezanih uz Mostova jamstva, jer je hrvatskoj javnosti, ističe, u interesu da se što prije izglasa povjerenje novoj vladi kako bi ona krenula s radom. 

"Točke koje smo dogovorili su bitne i relevantne te zahtijevaju određenu proceduru i raspravu. Kao pravnik sam legalist, poštujem institucije javne rasprave i mislim da ćemo pronaći riješenje koje će zadovoljiti i Most, a i teme koje su na dnevnom redu", kazao je Plenković. 

Za stranačkog kolegu Davora Božinovića, koji će biti predstojnik njegova premijerskog ureda u vladi, rekao je da je bio ministar, državni tajnik i veleposlanik te da ima životnu zrelost, iskustvo i znanje. Bitnim drži da predstojnik Ureda premijera bude osoba s autoritetom za kvalitetnu koordinaciju poslova sa svim resorima i drugim akterima u društvu.

Plenković: 13 listopada u ponoć prestaje mi mandat u Europskom parlamentu  

Upitan kada će podnijeti ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, Plenković je odgovorio kako mu 13. listopada u ponoć prestaje mandat europarlamentarca, a danom konstituiranja Sabora i davanjem prisege postaje zastupnik u Saboru. Na pitanje hoće li HDZ ići u promjene Zakona o pobačaju, iznio je stav njegove stranke da nisu za generalnu zabranu pobačaja, već žele da se edukacija i sve druge mjere dignu na razinu kako bi ih bilo što manje kako bi se pobačaj izbjegao kad god je to moguće. 

Novinare je zanimalo i hoće li biti otkaza u lokalnoj i regionalnoj samoupravi zbog planiranih izmjena zakona vezanog uz ta područja, na što je Plenković kazao kako je ideja da izmjene tog zakona stupe na snagu 1. siječnja 2018., kako bi županije, gradovi i općine imali vremena za prilagodbu. Istaknuo je kako treba izmjeriti pravi učinak tog zakona na one jedinice gdje se za plaće izdvaja više od 20 posto, koliko je sada dopušteno zakonom. 

Vezano uz promjene Ovršnog zakona s ciljem da se zaštiti tri četvrtine primanja, a osobe koje izgube nekretninu smještaju u državne stanove kojima raspolaže DUUDI, potvrdio je kako postoji ideja da oni koji ostanu bez nekretnine jedno određeno razdoblje imaju od države osigurano vrijeme kako bi se ponovno snašli i krenuli u život. No, dodao je kako je sve još u fazi prijedloga.

Jandroković: Zakonska rješenja neće onemogućiti rad lokalne i regionalne samouprave  

Da će HDZ i Most uskladiti izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi on bio funkcionalan novinarima je rekao i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, naglasivši da neće biti rješenja koja bi onemogućila rad lokalne i regionalne samouprave. "Međutim, treba voditi računa i o racionalnosti i o tome da sva rješenja budu primjenjiva, funkcionalna i u korist građana", poručio je.