Dnevne novosti

HAKOM: Dosad najmanje prijava za nedozvoljenu političku promidžbu

13.09.2016 07:20 ZAGREB, 12. rujna 2016. (Hina), Tijekom izbornog vikenda zabilježeno je dosad najmanje prijava kršenja zakona o elektroničkim komunikacijama, odnosno slanja neželjenih promidžbenih SMS poruka, a svi brojevi koje su građani prijavili blokirani su, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Slanje neželjenih promidžbenih SMS poruka je značajno smanjeno u odnosu na prošle izbore i razdoblje prije početka predizborne šutnje, pa je tako tijekom prošlog vikenda pristiglo samo 87 prijava građana za ukupno 23 broja, navodi HAKOM. Neregistrirane brojeve operatori su blokirali nakon provjere, kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje svih korisnika elektroničkih komunikacija, a za određeni broj prijava postoji opravdana sumnja da je moguće utvrditi pošiljatelja te će se za te brojeve provesti daljnja obrada i inspekcijski postupak, dodaje u priopćenju. 

Prije izbornog vikenda utvrđen je samo jedan slučaj neželjenih SMS-ova poslanih s registriranog broja jedne političke stranke, dok su ostale poruke bile slane s neregistriranih SIM kartica unaprijed plaćene usluge (prepaid kartice). Za taj slučaj je već pokrenut inspekcijski nadzor te će, ako se tijekom nadzora nedvojbeno utvrdi kršenje Zakona o elektroničkim komunikacijama, biti pokrenut i prekršajni postupak. HAKOM i dalje poziva građane da prijavljuju svaku SMS poruku ili drugi oblik neželjenih elektroničkih komunikacija koji se mogu smatrati bilo kakvim oblikom promidžbe, bilo političke ili gospodarske. Adresa elektroničke pošte za prijavu je nezeljeni.sms@hakom.hr.