Dnevne novosti

Podravka Grupi sindicirani kredit od 123 milijuna eura s povoljnom kamatom

07.09.2016 07:30 ZAGREB, 6. rujna 2016. (Hina), Podravka je u utorak s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i četiri poslovne banke potpisala ugovor o sindiciranom kreditu kojim je Podravka Grupi na rok od šest godina i uz povoljnu kamatu odobreno 123 milijuna eura.

Odobrena sredstva namijenjena su refinanciranju postojećih kreditnih obveza te za daljnja kapitalna ulaganja i moguće akvizicije.Ugovor o kreditu predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić potpisao je s regionalnom direktoricom EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedranom Jelušić Kašić te predstavnicama banaka PBZ, RBA, Erste i slovenske SKB banke, pri čemu je istaknuto da je aranžer kredita EBRD, uključujući Unicredit Sloveniju kroz A/B strukturu.

"Ovime slavimo uspjeh Podravke na međunarodnom financijskom tržištu. Od ukupno odobrenih 123 milijuna eura 99 milijuna eura ide za refinanciranje postojećih kreditnih obveza, ali po znatno povoljnijim kamatama čime će se ujednačiti uvjeti Podravci s onima koje imaju konkurenti u Adria regiji i stvoriti uvjeti za stabilan rast cijele Grupe i njezin daljnji razvoj", istaknula je nakon potpisivanja ugovora Jelušić Kašić pohvalivši kao i prisutni bankari uspjehe Podravke u dosadašnjem restrukturiranju, a sada i refinanciranju.

Jelušić Kašić objasnila je i da će preostalih 24 milijuna kuna Podravci biti na raspolaganju za dodatno investiranje ili eventualne nove akvizicije, no ni ona ni drugi nisu iznijeli točnu visinu, kako su kazali, iznimno povoljne kamatne stope.Mršić je pak o tome kazao da su među najpovoljnijima u regiji, ali da kamatnu stopu ne može reći nego tek da je za "oko sto postotnih poena smanjena u odnosu na sadašnju, te da će time samo na kamatama godišnje uštedjeti više od 3,5 milijuna kuna".

Ocijenio je i da je to važan ugovor za Podravka Grupu za poboljšanje njene efikasnosti s ciljem rasta na međunarodnim tržištima te postizanja još boljih rezultata u poslovanju. "Više mjeseci smo pregovarali o ovome kreditu, bio je to veliki test za nas, ali pokazali smo da osim dobrih rezultata imamo i jake kapacitete za ispregovarati tako nešto što će nas ujednačiti s uvjetima naših konkurenata", naglasio je Mršić ističući kako Podravka time pokazuje da ima povjerenje financijskih institucija te da s novim uvjetima može postići više.

Predstavnici bankara, Boris Centner iz Erste banke, Ivan Gerovec iz PBZ-a, Mihael Muller iz RBA te Marko Remenar iz ZABA-e redom su, kao i predstavnik slovenske SKB banke, pohvalili aranžman s Podravkom i EBRD-om naglašavajući važnost Podravke kao partnera i njene uspjehe u restrukturiranju te povećanju efikasnosti u poslovanju. Svi su istaknuli i važnost akvizicije slovenskog Žita, koja je, po njihovoj ocjeni, dodatno ojačala Podravkinu međunarodnu poziciju, ali i financijske rezultate.