Dnevne novosti

Nakić u varaždinskoj bolnici o nabavi uređaja za magnetsku rezonanacu

25.08.2016 07:10 VARAŽDIN, 24. kolovoza 2016. (Hina), Varaždinska bolnica magnetsku rezonancu mogla bi imati na proljeće iduće godine, rečeno je nakon današnjega radnog sastanka ministra zdravlja Darija Nakića s ravnateljicom varaždinske Opće bolnice Sanjom Zember i županom Predragom Štromarom.
Ministar Nakić obišao je odjel kirurgije te razgovarao o nabavi uređaja za magnetsku rezonancu i izgradnji objedinjenog hitnog prijma u varaždinskoj bolnici. "Ovaj dio Hrvatske zaslužuje ustanovu koja će biti vodeća, koja će imati takvu razinu da pruža većinu usluga stanovništvu tog dijela zemlje, da oni zbog toga ne moraju ići negdje drugdje. Varaždinska bolnica mora imati angio salu, gdje će se raditi primarne intervencije kod kardioloških bolesnika i to za cijeli sjeverni dio Hrvatske", rekao je ministar zdravlja, dodajući da su se dogovorili da se krene u nabavu uređaja za magnetsku rezonancu koja nedostaje na sjeveru Hrvatske.

"Potaknuti ćemo akciju da se na donatorski način skupi određeni dio sredstava", rekao je, dodajući da uređaj za magnetsku rezonancu stoji oko 10 milijuna kuna, možda manje, ovisno o javnoj nabavi, te da bi ministarstvo sudjelovalo u dijelu troškova. Župan Štromar rekao je da se "točna 'matematika' tek treba napraviti", ali, dodao je, već se može pripremati dokumentacija za javnu nabavu. Također je rekao kako očekuje da bi magnetska rezonanca na proljeće trebala biti u varaždinskoj bolnici.  

"Meni je drago što su nekim bolnicama nabavljeni ti aparati, drago mi je da ih Gospić i Požega imaju, ali mi je izuzetno žao da Varaždin na isti način nije od ministarstva dobio sredstva za magnetsku rezonancu. Moramo prikupljati svoja sredstva, ali mi na sjeveru Hrvatske napravit ćemo sve da građani imaju tu vrstu dijagnostike", istaknuo je Štromar.  

Razgovarali su i o izgradnji zajedničkoga hitnog bolničkog prijema te dnevne bolnice, za što je u Ministarstvu regionalnog razvoja osigurano 70 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Ministar Nakić rekao je da bi time bolnica koja ima 14 objekata bila bolje povezana. Župan Štromar rekao je da će ukupni troškovi biti između 150 i 200 milijuna kuna te je najavio tzv. faznu izgradnju kako bi se što prije iskoristio novac iz fondova Europske unije.