Dnevne novosti

120 milijuna kuna za obnovu kulturne baštine u Virovitičko-podravskoj županiji

12.08.2016 07:15 ZAGREB, 11. kolovoza 2016. (Hina), U Virovitici i Suhopolju u četvrtak su svečano potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Integrirani razvojni program Virovitice "5 do 12 za Dvorac" i "Centar za posjetitelje - Dvorac Janković" ukupne vrijednosti veće od 120 milijuna kuna, a kojima je odobreno sufinanciranje u okviru EU natječaja "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine".
Kako je priopćeno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, projekt Integrirani razvojni program Virovitice "5 do 12 za Dvorac" obuhvaća obnovu Dvorca Pejačević i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici te vezane edukativne, kulturne i marketinške aktivnosti kroz koje će se unaprijediti turistička ponuda toga grada, razviti novi turistički proizvodi i na atraktivan i inovativan način predstaviti kulturna i povijesna baština. Ukupna vrijednost projekta je 79,8 milijuna kuna, od čega se 66,6 milijuna financira bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Svečanosti organiziranoj u povodu proslave Dana grada prisustvovali su, među ostalima,  i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić te čelnici grada i županije.  "Dvorac Pejačević srce je grada Virovitice i zauzima posebno mjesto u životu nas Virovitičana. Drago mi je da upravo danas na Dan grada mogu uručiti mojim sugrađanima ovaj vrijedan poklon kojim će se dodatno upotpuniti turistička ponuda“, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora ministar Tolušić.

U Hrvatskom domu u Suhopolju potpisan je i ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Centar za posjetitelje - Dvorac Janković", čija je ukupna vrijednost oko 40,4 milijuna kuna dok je udio EU sredstava 33,4 milijuna. Projektom obnove i opremanja dvorca Janković, koji je već desetljećima prazan i u ruševnom stanju, Suhopolje će postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijediti će se upravljanje kulturnom baštinom te osigurati gospodarski razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Uz ministra Tolušića i lokalne uglednike, svečanom potpisivanju ugovora u Suhopolju prisustvovao je, među ostalima i ministar turizma Anton Kliman.