Dnevne novosti

Azijske burze na najvišim razinama u godinu dana, dolar oslabio

11.08.2016 07:05 TOKIO, 10. kolovoza 2016. (Hina/Reuters), Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana, dok je dolar oslabio jer ulagači vjeruju da američki Fed neće u ovoj godini povećati kamatne stope.
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 posto.Burzovni indeksi u Australiji, Šangaju i Singapuru blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu od kolovoza prošle godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na europskim burzama i Wall Streetu, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu. "Nakon odličnih prošlotjednih pokazatelja o zapošljavanju u SAD-u, tržišta su u dobroj poziciji jer se čini da se rast američkog gospodarstva ubrzava, dok su kratkoročni izgledi za povećanje kamata Feda prilično mali", kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da je produktivnost u američkom gospodarstvu u drugom tromjesečju pala treći kvartal zaredom."Pad produktivnosti u SAD-u mogao bi značiti da rast gospodarstva u trećem kvartalu neće biti fantastičan. No, to znači i da Fed neće povećati kamate", kaže Masahiro Ichikawa. S obzirom da rast najvećih svjetskih gospodarstava nije impresivan, a da su poslovni rezultati kompanija anemični, najveću podršku tržištima pruža nada ulagača da će se u SAD-u nastaviti razdoblje jeftinog novca, a da će druge najveće središnje banke u svijetu dodatno olabaviti monetarnu politiku.

A kako je malo vjerojatno da će američka središnja banka uskoro povećati ključne kamate, na valutnim je tržištima dolar oslabio. Jutros je njegov tečaj prema japanskoj valuti skliznuo na 101,25 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,35 jena. Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla na 1,1150 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1085 dolara.Prema dolaru se oporavila i britanska funta, za otprilike 0,5 posto, pa se njezin tečaj vratio iznad razine od 1,30 dolara.

A cijene su nafte oslabile nakon što je jučer objavljeno da su prošloga tjedna zalihe nafte u SAD-u neočekivano porasle, što pokazuje da je potražnja i dalje slaba, a proizvodnja prevelika.Nakon što je jučer pala 0,6 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula daljnjih 0,1 posto, na 42,70 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 44,95 dolara, nakon što je jučer izgubio 0,9 posto.