Dnevne novosti

Zelena akcija: Manji broj odvoza komunalnog otpada u Zagrebu pogoduje 'otpadnom lobiju'

04.08.2016 07:10 ZAGREB, 3. kolovoza 2016. (Hina), Iz Zelene akcije (ZA) u srijedu su upozorili da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon dugogodišnje bezuspješne politike gospodarenja otpadom, sada eksperimentira sa smanjenjem broja odvoza komunalnog otpada s tri na dva puta tjedno pa i jednom u rubnim dijelovima grada, što bi, tvrde, moglo rezultirati tek nekvalitetnom uslugom i nepravednom naplatom, uz pogodovanje tzv. "otpadnom lobiju".
Takvo najavljeno smanjenje broja odvoza smatraju lošim jer se provodi bez temeljite reforme naplate i sustava odvajaja i takav plan nazivaju licemjernim.To je vrhunac licemjerja. Građani neće odvajati ako im se ne omogući adekvatna infrastruktura, tj. kante za različite vrste otpada postavljene pored spremnika za miješani otpad, ističu iz Zelene akcije te podsjećaju kako "upravo takav napredak u infrastrukturi zahtijevaju godinama, a gradonačelnik ga uporno odbija". Bez toga se, naglašavaju, neće smanjiti količina komunalnog otpada.

"Na Jakuševac će se i dalje odlagati ogromna količina otpada, a građani koji ulažu trud i odvajaju otpad i dalje će plaćati isti iznos, kao i oni građani koji ništa ne odvajaju nego sve bacaju u istu kantu", dodaju. Napominju i da se, od kraja 2015., račun građana formira na osnovi procijenjenog tj. izmišljenog fiksnog volumena spremnika za miješani otpad i fiksnog broja odvoza koji ne odgovaraju potrebama građana. Većina građana, tvrde, tako plaća previsoki račun za otpad jer spremnike za otpad često ni ne napune do kraja, a naplaćuje im se odvoz punog volumena spremnika.

"Jedino će, ako se potvrde medijski napisi o planovima za privatizaciju gospodarenja otpadom u Zagrebu, privatnim tvrtkama biti jeftinije dobiti koncesiju za manji broj odvoza otpada", upozoravaju iz Zelene akcije te ocjenjuju kako će najnoviji plan smanjenja broja odvoza zapravo biti u službi pogodovanja otpadnom lobiju.