Dnevne novosti

Petrov najavio mogućnost kandidiranja za premijera

03.08.2016 07:40 ODIJELO

ZAGREB, 2. kolovoza 2016. (Hina), Čelnik Mosta Božo Petrov najavio je u utorak da će ubrzo predstaviti izborni program u kojemu će ponovno inzistirati na reformama te je najavio mogućnost kandidiranja za premijera nakon rujanskih parlamentarnih izbora.

"Imam bolje mogućnosti biti premijer od Plenkovića i Milanovića", rekao je u razgovoru za Novu TV Petrov govoreći o predstojećim izborima i postizbornim pregovorima u kojima bi Most opet mogao imati odlučujuću ulogu.No, istaknuo je i kako se Most neće 'gurati' na pozicije, već im je "važno da se dogode promjene". Mostov izborni program, rekao je, ponovno će biti reformski, s težištem na reorganizaciji lokalne samouprave, MUP-a i gospodarenja otpadom.

I SDP i HDZ opstruirali Mostov program reformi

To nije lista želja, naš program je i prije bio racionalan. Zalagat ćemo se za promjene kao i prošli put, istaknuo je te prozvao i HDZ i SDP za dosadašnju opstrukciju Mostovog programa reformi. "SDP i HDZ zajednički su se trudili da ga sruše, iako je on ono za što se zalaže EU, a mi bismo trebali slijediti europske stečevine", rekao je Petrov te dodao kako zakonski prijedlozi 'nisu ugledali svjetlo dana' nakon što su bili pušteni u proceduru. Nada se da su ljudi prepoznali i cijene ono za što se zalagao Most, koji, poručio je Petrov, neće nikada pristati na bilo kakve kompromise. Da je Most podigao standarde, kaže, svjedoči i slučaj Jakovina. Ne mogu se javnim djelovanjem baviti osobe koje su pogodovale nekim interesima, istaknuo je Petrov.

Ostvarili smo preduvjete za politiku: poštenje i beskompromisnost

"Ostvarili smo preduvjete za bavljenje politikom, a to je beskompromisnost, poštenje, čestitost, politički standard koji može postojati u politici. Zalagali smo se za stabilnost Vlade i nismo odustajali do zadnjeg dana. Mi smo jedini jamac, koji mogu građani imati, da će se promjene dogoditi. I jedni i drugi, što se šuška oko velike koalicije, žele sačuvati postojeće stanje od proteklih 20 godina. Žele zaštiti svoje interese, a ne promijeniti stvari koje obećavaju za vrijeme izbora Sve to brzo zaborave nakon izbora", rekao je Petrov.

Most će, kaže, za eventualnu postizbornu suradnju s velikim strankama uvjetovati jamstvima da će se obećane promjene ostvariti. Trudimo se promijeniti sustav, jer oni to, s ovakvim sustavom kakav su gradili 20 godina, nisu spremni. Mogu pričati, ali nikada neće provesti promjene, smatra Petrov. U svjetlu toga Petrov vidi i najave formiranja moguće velike koalicije SDP-a i HDZ-a, za koju smatra da bi bila u službi zaštite današnjeg sustava, "jer sve što izlazi zadnjih mjeseci o jednima i drugima, zapravo govori kakvi su".